latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:17 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Film "S ruba pameti" prikazan na festivalu "Kunaki" u S. Kavkazu

Film "S ruba pameti" u produkciji RTRS-a prikazan na 13. Sjeverno kavkackom festivalu filma i televizije "Kunaki".

Autorki Milani Majar uručena je počasna diploma za učešće na festivalu sa filmom "S ruba pameti", koji govori o tragičnoj sudbini hrišćanske porodice tokom rata u Siriji.

Festival "Kunaki" tradicionalno okuplja filmske stvaraoce iz raznih regiona Ruske Federacije, a na ovogodišnem festivalu u takmičarskom programu prikazano je 57 filmova iz Kabardino-Balkarije, Dagestana, Kazahstana, Kirgizije, Krasnodara, Abhazije, Republike Srpske i Estonije.

Film "Otac i sinovi iz Krotova" filmskih redatelja Valerija i Evgenija Solomina nagrađen je gran-prijem i novčanom nagradom od 100.000 rubalja. Film je sniman deset godina.

Valerij Solomin je u međuvremenu preminuo, a njegov sin Evgenij završio je snimanje filma.

Pobjednici u drugim kategorijama dobili su novčane nagrade u iznosu od 70.000 rubalja.

Filmski i televizijski festival Sjevernog Kavkaza "Kunaki" osnovan je na ruskom Međunarodnom forumu medija "Sva Rusija" 2007.

Festival je pokrenulo nekoliko entuzijasta pod vodstvom novinarke Suliete Kusove-Čuho.

Ime je dobio po starom kavkaškom običaju - kunačestvo, što znači gostoprimstvo i prijateljstvo među ljudima različitih nacionalnosti i vjera.

Festival podržavaju vlasti Kabardino-Balkarske Republike, a partneri su Savez ruskih novinara, Savez kinematografa Ruske Federacije, Ministarstvo kulture Kabardino-Balkarske Republike i Ruski kongres naroda Kavkaza.

Ove godine održan je u gradu Naljčiku u Kabardino-Balkarskoj Republici i bio je posvećen sjećanju na njegovu osnivačicu i predsjednicu Sulietu Kusovu-Čuho, koje je preminula prošle godine u Dagestanu.