latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:25 | Autor: Večernji list

Ponovo odgođena odluka o ulasku Hrvatske u Šengen

Odluka Evropske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje Šengenskoj zoni bez granica više nije na dnevnom redu kolegijuma povjerenika 16. oktobra, nego je pomaknuta na kolegijum 22. oktobra, pretposljednji takav sastanak u mandatu Žan-Kloda Јunkera.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

To je već drugo pomicanje te odluke, koja je prvobitno bila planirana za kolegijum 2. oktobra, pa je prebačena na 16. oktobar, a sada za još jedan sedam dana kasnije.

Iako odgoda odražava činjenicu da se u pozadini, unutar Komisije i u komunikaciji država članica s članovima Komisije, još vode razgovori o tome treba li Hrvatskoj dati zeleno svjetlo za Šengen, pri čemu se Slovenija trudi reći da ne treba, Večernji list neslužbeno saznajem da ni ova drugo odgađanje ne znači da se odustalo od plana da u Јunkerovom mandatu Komisija usvoji odluku o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji spremnosti za Šengen.

Osim evropske povjerenice iz Slovenije Violete Bulc, i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timermans navodno ima neke rezerve, koje usporavaju i odgađaju donošenje odluke, a Timermans je ključna osoba za prolazak tog prijedloga odluke na užem kabinetu evropske “vlade“.

No, izvori tvrde da nema nikakve panike zbog odgode, koju jedan izvor obrazlaže jednostavnim razlogom da se ta odluka donese nakon sastanka Evropskog savjeta, okupljanja svih premijera i predsjednika 28 država članica, koji počinje 17. oktobra, dan nakon dosad planiranog datuma za usvajanje ove odluke na kolegiju Komisije.

Odgađanjem odluke za sedam dana nakon tog samita, koji je važan zbog vrhunca drame oko Bregzita, teme na kojoj svi žele očuvati jedinstvo 27 država članica EU, izbjeći će se situacija u kojoj premijeri Slovenije i Hrvatske dolaze u Brisel po drugom poslu dan nakon Komisijine odluke o pitanju oko kojeg se ne slažu.

Dimitris Avramopulos, evropski povjerenik za unutrašnja pitanja, u utorak je u Luksemburgu izjavio kako Hrvatska i Komisija “trče posljednju milju“ po pitanju tehničke evaluacije, koja je očito bila poput maratona.

– Dajem sve od sebe da tu odluku donesemo prije kraja mog mandata. Prvo, zato što Hrvatska to zaslužuje. I drugo, zato što je to bilo moje lično obećanje tokom saslušanja prije pet godina – rekao je Avramopulos i dodao da, naravno, odluku očekuje pod uslovom da je Hrvatska ispunila sve kriterijume.