latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:06 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Јerinić: Zajednički riješiti problem vodosnabdijevanja Kotorskog

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić poručio je da se u rješavanje problema snabdijevanja vodom za piće mještana naselja Kotorsko, procijenjene vrijednosti realizacije oko 280.000 KM, moraju uključiti i institucije Republike Srpske, kao i Savjet ministara, nakon formiranju.
Јerinić: Zajednički riješiti problem vodosnabdijevanja Kotorskog - Foto: SRNA
Јerinić: Zajednički riješiti problem vodosnabdijevanja KotorskogFoto: SRNA

- U nacrtu /gradskog/ budžeta za narednu godinu obezbijedićemo dio sredstava za početak samih radova, ali ako budemo složni i uključimo sve /institucije/, onda ćemo lakše i brže realizovati. Ako ne, onda će grad preuzeti sve obaveze - izjavio je Јerinić novinarima nakon današnjeg sastanka održanog s ciljem rješavanja vodosnabdijevanja stanovnika mjesne zajednice Kotorsko i srpskih izbjegličkih naselja Trnovo jedan i dva.

Јerinić je naveo da je završena tehnička dokumentacija projekta izgradnje bunara i sekundarne mreže za čiju izradu su Gradska uprava i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske izdvojili po 7.500 KM, a Razvojni program UNDP-a oko 500 KM.

On je zahvalio Misiji OEBS u BiH jer su izrazili spremnost da u realizaciju projekta uključe međunarodne donatore.

Јerinić je podsjetio da je Doboj multikulturalna zajednica i primjer drugima u BiH.

Predsjednik Mjesne zajednice Kotorsko Mehmed Trnjanin rekao je da bi realizacijom ovog projekta bio dugoročno riješen problem snabdijevanja vodom više oko 900 domaćinstava u ovom mjestu, budući da je postojeći bunar star 40 godina.

Trnjanin je naveo da su od mještanke na poklon dobili zemljište za izgradnju novog bunara kojim bi bilo osigurano dovoljno vode za piće i proširenje vodovodne mreže za domaćinstva u naseljima Јohovac, Bukovac jedan i dva, Šešlije, kao i za naselja Trnovo jedan i dva.

Predstavnik naselja Trnovo jedan i dva Stevica Rodić rekao je da bi realizacijom projekta bilo omogućeno snabdijevanje vodom za piće stotinjak domaćinstava raseljenih iz Federacije BiH, koja iz vlastitih bunara koriste samo tehničku vodu, dok se za vodu za piće snalaze.

Rodić je naveo da je ovaj projekt najozbiljniji pokušaj rješavanja problema vodosnadbijevanja vodom za piće, u odnosu na dosadašnje neuspjele projekte, otkad su 2000. godine napravljene kuće.

Današnjem sastanku, četvrtom po redu, prisustvovao je šef Terenske kancelarije Misije OEBS-a BiH u Banjaluci Dmitri Јordanidis, koji se nije obratio novinarima.