latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:12 | Autor: SRNA

Bećković: Nobel za Handkea pobjeda velike umjetnosti nad politikom

Književnik Matija Bećković ocijenio je danas da dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu predstavlja pobjedu velike umjetnosti nad političkim razlozima, te da ono što govore oni koji ga napadaju, nema veze sa umjetnošću.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

- To je već viđeno /ti napadi/, ali ovo da je dobio nobelovu nagradu - nije viđeno. Ta nagrada je osvjetlala obraz, koji je već bila prilično nagaravila. To je velika pobjeda umjetnosti, jer svi su jednodušni da je Peter Handke "najisfinjeniji" sin njemačkog jezika - rekao je Bećković.

On je naglasio da sve što govore oni koji Handkea napadaju, nema veze sa umjetnošću i da su svi ti razlozi "izvan književnosti".

Prema njegovim riječima, Handke nije dobio nikakvu nagradu za nešto drugo, nego za književnu umjetnost.

- Nikakva moralno-politička podobnost nije potrebna za Nobelovu nagradu i to bi valjda trebalo da bude već jednom jasno. Ovo je pobjeda velike umjetnosti nad političkim razlozima - istakao je Bećković.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, uz obrazloženje da je dodjeljuje Handkeuo "zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja."