latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:33 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Petrović: Podrška povećanju plata od naredne godine

Republički odbor Sindikata pravosuđa podržava najave Vlade Republike Srpske i ključnih ljudi iz Srpske o povećanju plata od početka naredne godine uz zahtjev da se radnicima sa najnižim primanjima zarada poveća za 20 odsto i da se povećanja na tom planu dešavaju u kontinuitetu.
Sindikat pravosuđa - Foto: SRNA
Sindikat pravosuđaFoto: SRNA

Predsjednik ovog sindikata Siniša Petrović izjavio je novinarima u Banjaluci da zahtijevaju da plata radnika sa srednjom stručnom spremom bude povećana za 15 odsto, a za sve ostale za 10 odsto.

- Želimo da povećanje bude pravedno i u iznosu koji će koliko-toliko unaprijediti materijalni status radnika - rekao je Petrović nakon današnje sjednice na kojoj je bilo riječi o pregovorima sa Ministarstvom pravde i premijerom Srpske u vezi sa poboljšanjem materijalnog statusa zaposlenih u republičkim pravosudnim institucijama.

On je naveo da Sindikat insistira da se u drugoj polovini naredne godine planira još jedno povećanje radi postizanja kontinuiteta rasta plata u Srpskoj.

- Mi ćemo u okviru Saveza sindikata pokrenuti inicijativu da se na postojeće plate vrati naknada za topli obrok i regres -  rekao je Petrović.

On je najavio i inicijativu sindikalaca za izmjenu načina obračuna naknade za prevoz radnika u skladu sa Zakonom o radu.

- Cilj je da svi radnici ostvare to pravo, jer to sada nije slučaj - poručio je Petrović.

On je dodao da će sindikat koji vodi ponovo tražiti rješavanje pitanja naknada za bolovanje u smislu donošenja pravilnika o punoj naknadi za kategorisane bolesti.

- Želimo da se porodiljsko bolovanje u punom iznosu finansira iz Fonda dječije zaštite - rekao je Petrović.