latinica  ћирилица
11/10/2019 |  15:14 ⇒ 15:21 | Autor: RTS

Kod Kovina otvoren najveći vjetropark na Zapadnom Balkanu (FOTO)

Najveći vjetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vrijedna 300 miliona evra, snabdjevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Otvaranje vjetroparka je simbol uspjeha, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Otvoren novi vjetropark (foto:Tanjug/Filip Krainčanić) -
Otvoren novi vjetropark (foto:Tanjug/Filip Krainčanić)

Vjetropark "Čibuk 1" sa 57 vetroturbina i instaliranom snagom od 158 megavata snabdjevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spriječi više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Otvaranje vjetroparka je ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na ceremoniji otvaranja da je vjetropark "Čibuk 1" simbol uspjeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Dodaje da je vjetropark prvi novi, veliki i vrijedan objekat u energetskom sektoru koji je otvoren u posljednjih 30 godina. 

- Ovo pokazuje koliko Srbija ide naprijed, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi prije četiri, pet, šest godina - rekao je predsjednik na otvaranju vjetroparka.

Ističe i da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da će otvaranje ovog vjetroparka doprinijeti energetskoj bezbjednosti i sigurnosti snabdijevanja strujom u Srbiji.

- Sa svojih 430 gigavat-časova energije proizvodnje godišnje, predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbjednost Srbije i sigurnost snabdijevanja - navodi Antić.

Otvoren novi vjetropark (foto:Tanjug/Filip Krainčanić)

Vjetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kaže, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da joj je drago što vidi da je projekat koji je započet u vrijeme kad je bila ministarka energetike završen i da se povećava učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Srbiji.

- Ovaj vjetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdijevanje grada veličine Novog Sada. Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primjer drugim investitorima da je Srbija dobro mjesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije - rekla je Mihajlovićeva.

Vjetropark doprinosi stabilnosti snadbijevanja strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27 odsto svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.

Ovo je sedmi vjetropark u Srbiji i najveći je na Zapadnom Balkanu. 

Izgradnja vjetroparka završena je u aprilu ove godine.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Vlade i veliki broj zvaničnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.