latinica  ћирилица
11/10/2019 |  16:12 | Autor: SRNA

Objavljeni preliminarni rezultati za sjever Kosmeta

Centralna izborna komisija samoproglašenog Kosova objavila je preliminarne rezultate nedjeljnog glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima pojedinačno za kandidate u opštinama na sjeveru Kosova, prema kojima najviše glasova - 13.736, ima nosilac Srpske liste Igor Simić.
Izbori (ilustracija) -
Izbori (ilustracija)

Drugi po broju glasova u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Sjeverna Kosovska Mitrovica je Ivan Todosijević sa 12.991 glasom, a slijede Miljana Nikolić sa 12.866 glasova, Slavko Simić sa 12.115, Zoran Mojsilović sa 8.465 i Јasmina Dedić sa 5.068 glasova.

Svi oni žive u nekoj od opština na sjeveru Kosova.

Najmanji broj glasova od 17 kandidata za poslanike na sjeveru Kosova dobili su Svetislav Јokić iz član Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" 366 i predsjednik Privremenog organa Skupštine grada Priština Ljubinko Karadžić, za koga je glasalo 687 birača.

Potpredsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Ksenija Božović dobila je 997 glasova, što joj je bilo dovoljno da bude peta od ukupno šest žena kandidata za poslanike na Srpskoj listi.

Prema procjenama, na osnovu izlaznosti, prvih pet kandidata trojica muškaraca i dvije žene sa sjevera Kosova su izvjesno dobili dovoljan broj glasova za dobijanje poslaničkog mandata iako treba da se prebroje glasovi iz ostalih šest opština sa većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra.

U četiri od tih šest opština - Parteš, Klokot, Novo Brdo i Ranilug, ukupan broj birača je manji od broja birača u Leposaviću.

Na Kosovu i Metohiji u nedjelju, 6. oktobra, održani su vanredni parlamentarni izbori na kojima je, prema nekompletnim podacima CIK-a, najveću podršku birača dobio radikalni pokret Albanaca "Samoopredjeljenje" sa 201.387 glasova ili 25,53 odsto.

Srpska lista je osvojila 52.613 glasova ili 6,64 odsto na osnovu čega joj je pripalo svih 10 zagarantovanih poslaničkih mjesta za Srbe u kosovskom parlamentu.