latinica  ћирилица
11/10/2019 |  16:31 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Dodik: Ništa od Komšićeve protestne note Nobelovom komitetu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao novinarima u Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

- Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu - naveo je Dodik.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po podršci Srbiji i Srbima i po stavu da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao za N1 da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, "koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji".