latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:50 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Nova metoda ugradnje specijalnog pejsmejkera na UKC Srpske (FOTO)

Kardiolozi Univerzitetsko- kliničkog centra u Banjaluci prvi su u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini izveli operativnu tehniku za rješavanje problema pacijenata sa poremećajima srčanog ritma i oslabljenim radom srca, tzv.his bandl pejsing tehniku.

Ovim su pokazali da prate svjetske trendove u terapiji kardioloških pacijenata.

Usporenje srčanog rada iz bilo kojeg razloga, rješava ova tehnika uz pomoć koje se daje više fizioloških stimulacija srca.

Foto: SRNA

- Pored toga što rješava brahikardiju srca, uspijeva na duge staze da spriječi srčano popuštanje, pojačava srčanu funkciju i na taj način je mnogo efikasniji od konvencionalnog pejsinga iz vrha desne komore - rekao je Dragan Unčanin, šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma.

Karol Čurila, doktor sa Univerzitetskog centra iz Praga smatra da bi za mnoge pacijente ovo bio prvi izbor liječenja zato što bi u perspektivi moglo da spriječi srčano popuštanje na ovaj način hisbandl sistema.

Savremena oprema Kliničkog centra i pomoć iskusnih stručnjaka iz Praga omogućila je savremene operativne metode kardiološkim pacijentima u Srpskoj.

Foto: SRNA

-  Nove metode uvodimo uz podršku najsavremenijih i nakon toga nastavljamo da radimo sami to.To je opredjeljenje cijelog menadžmenta UKC Srpske - istakla je Tamara Kovačević Preradović načelnica Klinike za kardiologiju UKC Republike Srpske.

Ugradnja specijalne vrste pejsmekera biće na spisku standardnih terapijskih metoda za liječenje poremećaja srčanog ritma.