latinica  ћирилица
11/10/2019 |  22:17 ⇒ 22:19 | Autor: Agencije

Tramp odobrio sankcije Turskoj

Američki predsjednik Donald Tramp je odobrio, iako ih za sada nije aktivirao, "vrlo oštre sankcije" Turskoj koja je na sjeveru Sirije pokrenula sveobuhvatnu ofanzivu protiv Kurda, izjavio je u petak američki ministar finansija Steven Mnučin dok UN javlja da je oko 100.000 ljudi raseljeno u tri dana ofanzive.
Vašington - Foto: Wikipedia
VašingtonFoto: Wikipedia

- Tramp namjerava da potpiše ukaz kako bi Tursku odgovorio od nastavka vojne ofanzive na sjeveroistoku Sirije - objasnio je Mnučin.

- Radi se o vrlo oštrim sankcijama. Nadamo se da ih nećemo morati upotrebiti, ali ako bude potrebno mi možemo neutralizovati privredu Turske - poručio je ministar.

I američki ministar odbrane Mark Esper je potvrdio da se Vašington "snažno protivi" turskoj vojnoj invaziji na Siriju, ali da neće svoje vojnike uputiti na teren kako bi se našli usred "dugovječnog sukoba" između Ankare i Kurda.

- Želim biti jasan, mi ne napuštamo kurdske partnerske snage - istakao je Esper, dodajući da će američke snage ostati uz Kurde u dijelovima Sirije. Priznao je da je Turska stavila SAD u "težak položaj". Takođe je kazao da je Turska upozorena na "štetu koju nanosi bilateralnim odnosima" sa SAD-om.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je u međuvremenu poručio da njegova zemlja neće zaustaviti vojnu operaciju protiv snaga sirijskih Kurda bez obzira što neko o tome misli ili kaže.

Holandija suspendovala izvoz oružja Turskoj

Holandija je privremeno suspendovala izvoz oružja Turskoj zbog vojne ofanzive protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Potpredsjednik vlade Hugo de Јonge rekao je u petak kako će biti zabranjen holandski vojni izvoz za vrijeme trajanja turske ofanzive.

Lokalni mediji prenose da je holandski izvoz oružja Turskoj 2018. iznosio 29 milijardi evra.

Švedska je u srijedu najavila kako će zatražiti da EU uvede embargo na prodaju oružja Turskoj.