latinica  ћирилица
12/10/2019 |  11:26 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Vučić čestitao Handkeu Nobelovu nagradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu osvajanje Nobelove nagrade za književnost.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

- Prijatelju, očekujemo Vas uskoro u Srbiji! - napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Nobelova nagrada za književnost u 2019. godini otišla je u ruke austrijskog književnika Petera Handkea, koji je veliki prijatelj srpskog naroda.

Nakon što su pojedinci i organizacije osudili odluku Komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

- Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena - rekao je Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji.

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodijeljena Handkeu razbjesnila je Albance i Bošnjake, koji tvrde da austrijski književnik "negira genocid u Srebrenici" i da je pozivao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SR Јugoslavije Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost navodi se, između ostalog, da ju je Handkeu dobio zbog jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja.