latinica  ћирилица
12/10/2019 |  16:00 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Zajedničke institucije: U četiri godine isplaćeno više od šest miliona maraka

Milioni maraka poreskih obveznika koje u BiH još niko nije uspio da zbroji, svake kalendarske godine, putem naknada završe u džepovima članova raznih Upravnih i nadzornih odbora, Komisija, Savjeta, interresornih radnih grupa. Za četiri mandatske godine po tom osnovu, samo iz bh. budžeta isplaćeno je više od 6 miliona. Trend je nastavljen i ove godine u kojoj bh. parlament ne zasjeda, a Savjet ministara zbraja neslavnu statistiku sa više otkazanih nego održanih sjednica.

"A od kuma članstvo u Upravnom odboru"! I nije bez razloga, blago modifikovani stari svadbarski poklič, sve dublje ukorijenjen u svakodnevici. Јer članstvo u odborima i drugim bh. radnim tijelima, uglavnom je rezervisano za dinastijski uvezane i čvrsto već uzemljene na "izdašni" državni budžet. Mjesečna apanaža im konstanta, bez obzira da li tijela čiji su članovi, zasjedala jednom mjesečno ili jednom godišnje. Rekordan iznos "plate na platu" iz bh. budžeta, isplaćen je 2015. godine kada su naknade premašile 2.300.000 KM. A onda je bh vlast napravila "istorijski iskorak". Izmijenila je zakon o platama i ograničila pojedinačne mjesečne naknade na iznos osnovice za obračun plata od 475 maraka. I to samo pod uslovom da se sjednice radnih tijela održavaju izvan 8-očasovnog radnog vremena. I naprasno je, između ostalih, unutrašnjost zgrada na Marijin dvoru oživjela i poslije 17 časova. No kratko je trajalo pa su se bh "radiše" vratile kolotečini – "zasjedali”"su u toku radnog vremena i uz redovnu platu praćenu svim prinadležnostima, grabili i naknade za članstvo.

- Zašto biste vi nekome ko sjedi na istaknutoj funkciji u toj administraciji na nivou biH, uz put rečeno od osam predviđenih sati ako radi 2 i po – to je moje iskustvo, možete me streljati odma, još dobijao nadoknadu za prisustvo nekim sastancima, daj Bože da pogleda uopšte materijal!? - kaže Žarko Papić, direktor nezavisnog biroa za humanitarna pitanja.

Rekorderi po dodatnoj zaradi 2015. godine bili su "eksperti" Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje – Ismet Suljendić i Šefika Hafizović. Čak i kad nije bilo sjednica odbora mjesečno su "ubirali" po enormnih 3.200 maraka ili 38.400 godišnje. Nezadovoljni drastičnim smanjenjem naknade, ekspertski su presavili tabak. No dok sudski proces traje ne odriču se ni članstva niti naknade od, za njih valjda mizernih, 475 maraka. Njihovi nasljednici - godišnji rekorderi – mahom pomoćnici ministara i savjetnici iz svih naroda. Među njima i pomoćnik ministra civilnih poslova Suvad DŽafić. Svestrani SDA-ov poletarac bio je ekspert Adila Osmanovića prvo za sport, sada za nauku i kulturu, a istovremeno i za minsko-eksplozivna sredstva, kao predsjedavajući Komisije za deminiranje. Ništa manje "vrijedna i svestrana"ni savjetnica Denisa Zvizdića – Đanela Zećo. Po uzoru valjda na šefa i ona duple funkcije obavlja i duplu platu prima. I stotine durgih koji su naplatili manje od 5.700 maraka. 

- Ako ste pomoćnik ministra pa vas negdje izaberu još u neki Upravni odbor to bi trebalo razumjeti kao dodatnu obavezu koju vi pokrivate ili obavezni ste da je pokrivate obzirom na prvu funkciju koju obavljate - dodaje Žarko Papić.

No "despoti" sa Marijin dvora, ne razumiju. Za četiri godine, po osnovu raznih naknada, potrošili su više od 6.300.000 KM. Samo ministarstvo pravde sa svojim komisijama, a ima ih 7 stalnih, za četiri godine, više od 1.400.000 KM. Pa onda u rasipništvu sveprisutna Parlamentarna skupština skoro milion. U vrhu liste Institut za nestala lica, Agencije za lijekove, za bezbjednost hrane, državnu službu, za osiguranje....Pa čak i Agencija za promociju stranih investicija sa oko 200.000 KM.

Istine radi, još više narodnih para troše bh institucije koje se finansiraju iz tzv. vlastitih izvora, poput Centralne banke, Agencije za bankarstvo, Spoljnotrgovinske komore, Službenog glasnika BiH....sve "zaštićena vrsta" koja javnosti čak ni račune ne polaže! Dok ešaloni obespravljenih protestuju i po kontejnerima prevrću!