latinica  ћирилица
13/10/2019 |  11:03 ⇒ 11:08 | Autor: TANЈUG

DŽihadisti bježe iz zatvora, Kurdi poručuju da je ID oživjela (VIDEO)

Nakon turskih napada na Siriju, članovi porodica boraca Islamske države u kampu el-Hol na sjeveroistoku zemlje pokušavaju da pobjegnu, javlja Si-En-En.

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navode da je napad Turske na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu i pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zatvore svoj vazdušni prostor za turske ratne avione.

U El-Holu trenutno živi oko 70.000 ljudi, uglavnom članova porodica boraca Islamske države, a snimci koji se pojavljuju pokazuju haotično stanje u kampu pod upravom kurdskih snaga.

Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Kamislo rekao je da je u kampu došlo do "neposlušnosti civila" i da zatvorenici pokušavaju da napadnu čuvare.

Do nemira je došlo nakon upozorenja SDF-a, glavnog američkog partnera u borbi protiv Islamske države, da će vojni napadi Turske na sjeveroistočnoj granici Sirije otežati kontrolu terorista u zatvorima i članova njihovih porodica u kampovima.

Petorica džihadista ID pobjegla je iz zatvora Navkur, nakon što je Turska juče ispalila minobacače u blizini tog zatvora.

- Postoji stvarna opasnost da vam situacija izmakne iz ruke - rekao je Mustafa Bali, portparol SDF-a, optužujući Tursku za puštanje zatvorenika ID kao dio njihove strategije.

Turska ofanziva i granatiranje logora u Ain Isa sjeverno od Rake predstavlja "podršku za oživljavanje organizacije ID još jednom ", navela je kurdska administracija za sjevernu i istočnu Siriju, prenosi Rojters.

- Turska invazija više ne nagovještava oživljavanje ID, već ga je upravo oživjela i aktivirala njegove ćelije u Kamišliju i Hasaki, kao i svim drugim područjima - rekao je zvaničnik SDF-a Redur Kselil.

- Mi se sada borimo na dva fronta - jedan je protiv turske invazije, a drugi protiv ID - dodao je Kselil.

Rekao je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicione snage Sirije, sada "mučeni turskim ratnim avionima u očima svojih saveznika", za koje je dodao da su ih "iznenada i bez upozorenja napustili".