latinica  ћирилица
13/10/2019 |  12:41 ⇒ 13:47 | Autor: Blic

Makron izgubio u okršaju sa Merkel

Predsjednik Francuske Emanuel Makron pretrpio je ozbiljan poraz nakon što poslanici Evropskog parlamenta nisu podržali izbor Silvi Gular za evropsku komesarku.
Merkelova i Makron -
Merkelova i Makron

Šamar Makronu, ali i svojevrstan okršaj s Angelom Merkel mogli bi da imaju implikacije i na region, odnosno da uspore rješavanje kosovskog problema.

Njemačka je preko Hrišćansko-demokratske unije ponizila Makrona, budući da je Silvi Gular upravo on kandidovao za ovu poziciju. Makronu je tako samo vraćeno ono što je on Nijemcima ranije činio. Tako je u samo nekoliko mjeseci "od novog lidera Evrope" i "čovjeka koji je palicu najmoćnijeg lidera preuzeo od Angele Merkel" dobio šamar od kojeg će mu obraz dugo briditi.

Gular je trebalo da vodi resore unutrašnjih poslova, industriju, odbranu, svemirsku politiku, digitalna pitanja i kulturu, ali su čak 82 poslanika glasala protiv nominacije, dok je 29 bilo za.

- Makron je ponižen, Francuska je poražena. I pored dogovora sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon den Lajen, Gular nije izabrana i sada je jasno da on nema većinu u Evropskom parlamentu - kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Parizu.

Ovo glasanje dovelo je i do potpuno drugačije atmosfere u okvirima evropske administracije.

- Ovo sada unosi haos i nove nemire u Evropu. Makron je juče samo u jednom danu izašao sa šest saopštenja. Očekuju se njegovi naredni koraci. Može se očekivati da on sada bude jedini koji bi mogao da spriječi otvaranje pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije o članstvu u EU - navodi sagovornik lista. Iako se ne može govoriti o potpunom porazu Makrona i Francuske, njima je u EP zadat ozbiljan udarac.

Kako se nove okolnosti mogu odraziti na Srbiju?

Prije svega, opterećeni svojim problemima i novim sukobima, Njemačka i Francuska mogle bi s radara potpuno da izgube Kosovo i eventualno postizanje kosovskog rješenja.

- Kada govorite sa Evropljanima, njima je sada važno samo da se očuva mir u vašem regionu. Svi polaze od toga da Srbiji ekonomski ide dobro, da nema razloga da se ratuje i da predsjednik Vučić to neće dozvoliti - navodi sagovornik.