latinica  ћирилица
13/10/2019 |  13:53 ⇒ 14:18 | Autor: TANЈUG

Beograd domaćin 1.700 svjetskih parlamentaraca

U beogradskom Centru Sava, 141. Skupštinu Interparlamentarne unije svečano će otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Maja Gojković sa učesnicima Skupštine Interparlamentarne unije (Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk) -
Maja Gojković sa učesnicima Skupštine Interparlamentarne unije (Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk)

Na otvaranju Skupštine IPU, koja će okupiti više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz cijelog svijeta, obratiće se i predsejdnica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin predstavnicima oko 140 zemalja, više od 70 predsjednika parlamenata, što je do sada rekord, kao i više od 700 poslanika, među kojima je 30 odsto žena, i 17 odsto poslanika mlađih od 45 godina.

Centralna tema zasjedanja je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnj", a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnpsti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obilježavanja 130 godina postajanja IPU, biće obilježena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Na kraju  Skupštine IPU, koja će trajati do 17. oktobra, biće usvojena rezolucija.

Delegaciju Parlamentarne skupštine BiH na ovom zasjedanju predvodiće zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSe BiH Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić.

Centralna tema plenarnog zasjedanja je uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje, a u okviru ove rasprave očekuje se i Radmanovićevo obraćanje.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. po redu održana u Beogradu 1963. godine.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana prije 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svijetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tijela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.