latinica  ћирилица
13/10/2019 |  16:04 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Pomen stradalim Dubravičanima u oba rata

U Gornjim Dubravicama kod Brčkog, pred spomenikom Srbima stradalim u odbrambeno-otadžbinskom, ali i Drugom svjetskom ratu, služen je parastos. U oba rata stradali su na kućnom pragu, od komšija muslimana. Ovo srpsko selo je osam decenija u crnini.

U Drugom svjetskom ratu ustaše su na svirep način ubile 42 Dubravičana, ne birajući ni pol ni starost, žrtava. Јoš od 1941. selo je u crnini.

- Od ovih dvoje Lugonjića mojih, Marija je zaklana na pragu. A Stojan je ubijen u Јasenovcu. A ova familija ovdje Dragičević u jednom napadu ustaša, sa područja Čelića, Ratkovića, Koraja samo u familiji Dragičević, ubijeno je 22 - priča Risto Lugonjić. 

Ista sudbina Srpske Dubravice, čekala je i ovom posljednjem ratu. Selo je ponovo u crnom.

- Na ovom spomeniku ovdje imate, devet boraca VRS, pet poginulih. Svih pet je poginulo na pragu, braneći Gornje Dubravice, nigdje drugo. Imamo dva umrla i dvije civilne žrtve rata. Znači ovdje iz Gornja Dubravica - poručuje Mićo Stevanović, oficir veteran Odbrabeno - otadžbinskog rata Vojske Repbullike Srpske.

U Boračkoj organizaciji u Brčkom upozoravaju da prava demobilisanih boraca i njihovih porodica ne crpe iz parastosa i nezaborava.

- Јeste da se mi svake godine i u svakoj prilici prisjećamo poginulih boraca, a što se tiče njihovih porodica na nama je još veća obaveza da ih ne zaboravimo - kaže Đorđe Krstić, predsjednik mjesnog odbora BORS-a, Gornje Dubravice, Brčko.

Cvjetko Simić, predsjednik BORS-a Brčko kaže da je ova kategorija najugroženija.

- Što se tiče demobilisanih boraca, po meni je to najuugroženija kategorija, koja je već u fazi u podmaklim godinama. Ko je imao 20-ak godina tada, sada ima 50-ak godina, znači pravo na zapošljavanje nikakvo - poručuje Simić.

Istorija se ponavlja, a zločin i zločinci su i dalje bez kazne. Dubravice danas broje tek 70 domaćinstva. Nema porodice iz koje neko nije ubijen i svaki put na kućnom pragu. Mještani kažu, jedini razlog je što su Srbi.