latinica  ћирилица
13/10/2019 |  17:20 | Autor: SRNA

Nagrada Handkeu smeta počiniocima zločina nad Srbima

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji saopštilo je da vijest da je austrijski pisac Peter Handke, koji je prijatelj srpskog naroda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ne odgovara onima koji su činili zločine nad srpskim narodom.

Iz Udruženja podsjećaju da se već nekoliko dana od kada je objavljena vijest da je Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost mogu čuti neprimjerene izjave Munire Subašić, albanskog premijera Edija Rame, albanskih političara u Prištini i svih onih koji bi da svijetu nametnu mišljenje da srpskih žrtava nema i da ne postoje.

- Svijet uviđa istinu, koja je samo jedna - da su i Srbi žrtve. To, naravno, ne odgovara Subašićevoj jer se ne mogu sakriti ni Srebrenica, ni Kravice, Bratunac, Podrinje, Sarajevo, pa bi da dovede u pitanje i svjetsku književnost - navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja ukazuju da su odlukom o dodjeli nagrade pogođeni i albanski premijer, albanski političari u Prištini, koji najavljuju protest ispred švedske Ambasade u Prištini.

- Da li je to samo zbog toga što Hendke u jednom narodu vidi prijatelje ili je zbog toga što se sam na licu mjesta uvjerio da su i Srbi žrtve, da se naše stradanje ne može umanjiti i negirati? To naravno ne odgovara onima koji su te zločine i počinili, pa su najglasniji u izjavama o Nobelovoj nagradi za književnost - navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja poručuju da u svijetu ipak vlada pravda i pravedna moć rasuđivanja, a dokaz je odluka da se Handkeu dodijeli Nobelova nagrada za književnost.

- Ne možemo dozvoliti da bilo ko nipodaštava srpske žrtve, jer su jedino zločini nad njima ostali nekažnjeni - navodi se u saopštenju.