latinica  ћирилица
13/10/2019 |  18:28 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Prijetnje načelniku Pala: Јugović od policije traži da otkrije počinioce

Prijeteće SMS poruke, koje su od 2016. najmanje dvije godine upućivane načelniku opštine Pale Bošku Јugoviću ponovo su vruća tema. Јugović traži da se objelodane rezultati istrage, jer su ga pojedini funkcioneri lokalnog SDS –a etiketirali kao manipulatora, koji je sam sebi slao SMS poruke. Јugović je najavio da će od policije i inspekcijskih organa tražiti da istraže kojim je novcem i procedurama grad Istočno Sarajevo nedavno postao vlasnik privatne OSM TV, sa koje su, kako navodi usmjereni neosnovani napadi na njega.

Prijetnje njemu lično, djeci i porodici, te diskretne mjere zaštite policije, za koje ni njegova porodica nije znala, Јugović bi najradije ostavio u prošlosti, ali ne može, kaže, dozvoliti da od njega manipulatora i kriminalca prave lica koja su opštinu ostavila u provaliji sa dva miliona KM finansijskog minusa. Јugović kaže da je uvjeren da građani Pala nisu zaboravili ni kome je prijećeno, ni čijim političkim predstavnicima su paljena vozila.

- Iinsistiram da se ta lica otkriju, bez obzira da li će biti osnova da se pokrene krivična prijava ili ne, ja ću sa svoje strane pokrenuti privatnu tužbu, pogotovo kada postoji osnovana sumnja da se neka od tih lica nalaze na listi SDS-a za odbornike iz prošlog saziva - poručio je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Nekadašnji načelnik, predsjednik paljanskog SDS Miodrag Kovačević tvrdi da je i lično zainteresovan da se istraga okonča.

- Možemo zaključiti da se izgleda zna ko je to radio, a da se iz nekih razloga ćutalo do sada. Meni je drago da sam svojom izjavom isprovocirao načelnika opštine da izgovori tu rečenicu i pozivam MUP da rasvjetli ovo krivično djelo - tvrdi Miodrag Kovačević, predsjednik OO SDS Pale.

Policijska uprava ne, ali Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu može dati informaciju u kojoj fazi je istraga o slučaju prijetećih SMS poruka, koje je dobijao načelnik opštine Pale Boško Јugović.

- Mi smo 11. aprila dostavili izvještaj Tužilaštvu i sada je to kod postupajućeg tužioca, koji će sigurno donijeti adekvatnu odluku u vezi sa tim predmetom. Mislim da Tužilaštvo može dati neki svoj stav po tom pitanju, a mi smo završili svoj dio posla - naglasio je Branimir Šehovac, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Јugović je svjestan da je opozicija, prvenstveno SDS započela agresivnu izbornu kampanju čak godinu dana prije izbora, ali ga kaže nisu dočekali nespremnog. Tvrdi da su akteri napada svakodnevno na televiziji koju je gradska uprava kupila sredstvima koja pripadaju i građanima Pala, a na kojoj je embargo na svim njegovim i aktivnostima opštinske uprave. Јugovića zanima način na koji je donedavno komercijalne OSM TV postala vlasništvo grada.

- Mi ovdje pravimo tenderske procedure, imamo rigorozne priče na par hiljada maraka. Veoma me zanima kako se zatvara 600.000 KM, kakva je procjena, kako se ponaša regulator u svemu tome i ko je direktor, ko uređivač u svemu tome. To me zanima? - dodao je Јugović.

Kupac TV OSM, odlukom gradske skupštine je "Gradski radio", ali se naslućuje se da svi postupci da li registracije, ili prenosa vlasništva nisu okončani. V.d. direktorka Snježana Mačar o tome nije željela govoriti, ali kaže istrage se ne plaše.

- Sve je transparentno, ko hoće da se bavi bilo "kakim" istraživačkim radnjama, nek radi! Može se ovo smatrati određenim političkim pritiskom na uređivalku politiku - naglasila je Snježana MAačar, v.d. direktor ЈP "Gradski radio".

Očito u Palama je već počela žestoka izborna kampanja, u kojoj su za sada akteri SNSD i SDS. Јugović kaže, sve svoje ideje i programe iz prethodne kampanje je realizovao i nada se da će to građani prepoznati. Kovačević pak očekuje izbornu bitku ideja i programa, bez javnosti uzmemirene prijetnjama.