latinica  ћирилица
14/10/2019 |  08:04 ⇒ 08:22 | Autor: RTS

Grad u Danskoj uveo četvorodnevnu radnu nedjelju

Vlasti Odsereda, uvele su četvorodnevnu radnu nedjelju za sve zaposlene u opštinskoj administraciji u kojoj radi oko 300 ljudi. Petak mogu da koriste kao slobodan dan.
Zgrada opštine Odšered - Foto: RTS
Zgrada opštine OdšeredFoto: RTS

Odsered je poluostrvo na sjeverozapadnom dijelu ostrva Zealand u Danskoj. Udaljen je oko 100 kilometara od Kopenhagena, ka zapadu. U gradu živi oko 33.200 stanovnika.

Kirsten Lund Markvardsen, iz opštinske administracije, napomenula je da su poslije dugih razgovora predstavnika gradskih vlasti odlučili da ideju o četvorodnevnoj radnoj nedjelji konačno sprovedu u djelo.

Ona je dodala da u gradskoj upravi svi vjeruju da će na ovaj način dodatno motivisati zaposlene da pružaju još kvalitetnije usluge građanima.

- Sigurni smo da će ljudi ceniti to što imaju dodatni dan za odmor - rekla je Markvardsen, dodajući da će opštinski službenici od sada raditi 35 sati nedjeljno. Inače, standardna radna nedjelja u Danskoj traje oko 37 sati.

Državni službenici zaposleni u opštini oduševljeni su novim načinom rada, i presrećni što će od sada imati tri slobodna dana za društvene aktivnosti kod kuće i u privatnom životu.