latinica  ћирилица
14/10/2019 |  09:33 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Prijedor: Premijerno odigrana predstava "Nije čovjek ko ne umre"

U prijedorskom Pozorištu premijerno je izvedena predstava "Nije čovjek ko ne umre". Riječ je o tragikomediji Velimira Stojanovića. Režiju potpisuje Marko Misirača, a izvode je prijedorski glumački ansambl, uz podršku glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske, Aleksandra Stojkovića.

Predstava govori o mentalnoj i fizičkoj zatvorenosti pacijenata različitih nacionalnosti, koje povezuje jedino bolest.

Predstava "Nije čovjek ko ne umre" nakon 28 godina ponovo je izvedena na daskama prijedorskog pozorišta.

Veliki aplauz nakon premijernog izvođenja, najbolji je dokaz da je komad kod prijedorske publike prihvaćen veoma dobro.

Zadovoljstvo urađenim nisu krili ni glumci.

- Po tome kako je publika primila predstavu, vjerujem da će ona živjeti, da ćemo je sa zadovoljstvom igrati, jer veliki smo posao uradili. Marko Misirača kada dolazi kod nas da režira, očekuje se uvijek dobra predstava - rekao je Dejan Batoz, glumac u predstavi.

Aleksandar Stojković, jedan od glumaca predstave "Nije čovjek ko ne umre" naglasio je kako je cijela ekipa lako odradila predstavu. Kako je rekao, većinu saradnika duže vrijeme poznaje i rad na predstavi za njega je predstavljao neku vrstu odmora.

Komad Velje Stojanovića, napisan krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, reditelj Marko Misirača prilagodio je današnjem vremenu i dodao mu određene elemente iz Stojanovićevog drugog komada "Voćni dan", čime je priča uobličena.

- Mislim da su glumci jako dobro uspjeli da uhvate neke egzistencijalističke situacije iz teatra apsurda, i da tu neku usamljenost i zatočenost prenesu i na publiku - istakao je Misirača.

Predstavom "Nije čovjek ko ne umre" otvorena je 66. sezona u pozorištu Prijedor.

- Nadam se, ako je cijeniti po aplauzu, da smo napravili dobar posao, dobru predstavu, i da će ona imati dug život na daskama u Prijedoru, a nadam se i na festivalima i drugim pozornicama u Republici Srpskoj, BiH i okruženju - istakao je Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor.

Prva repriza ove predstave zakazana je za 16. oktobar.

U Pozorištu Prijedor otvorena je i izložba fotografija posvećena legendarnom prijedorskom glumcu, Radenku Bilbiji, koji je preminuo prije četiri godine, a koji je ostavio neizbrisiv trag u radu ove ustanove, afirmišući njen rad i glumački poziv.

Filmski kampus će otvoriti pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.