latinica  ћирилица
14/10/2019 |  10:22 | Autor: SRNA

Poljska: Vladajuća stranka osigurala drugi mandat

Vladajuća stranka Pravda i razvoj /PiS/ pobijedila je na parlamentarnim izborima u Poljskoj i osigurala novi četvorogodišnji mandat za nastavak provođenja reformi, zbog kojih se našla u sukobu sa Briselom.

PiS je osvojio 45,2 odsto glasova, pokazuju rezultati iz 83 odsto izbornih jedinica, koje je objavila izborna komisija.

Najveća opoziciona grupa Građanska koalicija, koja se sastoji od centrističkih i liberalnih partija, sovojila je 26,1 odsto glasova.

Pobjeda PiS-a vjerovatno će da izazove bojazan u vezi sa poštovanjem demokratskih stanarda u najvećoj bivšoj komunističkoj članici EU, u kojoj su vlasti optužene za politizovanje sudstva, pretvaranje državnih medija u svoja glasila i polarizovanje društva.

Drugi mandat PiS-a mogao bi da ojača i antimigraciono orijentisane populiste u EU, koji žele da umanje liberlanu agendu evropskog bloka.

- Spasli smo Poljsku. Vrijeme je da dovršimo dekomunizaciju. Vrijeme je da zaustavimo LGTB diktat! - napisao je na Tviteru zamjenik ministra za digitalizaciju Andržej Andruksijevič.

Alijansa Ljevica osvojila je 12,1 odsto glasova, a blok koji se sastoji od agrarne stranke PLS i antisistemskog Kukiza dobio je 8,8 odsto glasova. Ultradesničarska Konfederacija dobila je povjerenje 6,7 odsto glasača.