latinica  ћирилица
14/10/2019 |  14:45 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Zvornik: Služen parastos za poginule borce i civile

U zvorničkoj mjesnoj zajednici Lokanj danas je služen parastos i položeni vijenci na spomenik za 44 borca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Zvornik: Lokanj - sjećanje - Foto: SRNA
Zvornik: Lokanj - sjećanjeFoto: SRNA

Član Gradske boračke organizacije Zvornik Milan Manojlović rekao je da su na spomeniku uklesana imena 44 borca koji su, u Srbima nametnutom ratu, poginuli u odbrani svojih ognjišta i Republike Srpske.

- Nema područja u Republici Srpskoj na kojoj nije poginuo borac iz Lokanja - rekao je Manojlović i podsjetio da je u napadu muslimanskih snaga 1993. godine na Lokanj u jednom danu poginulo 14 vojnika.

Manojlović, koji je i potpredsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Lokanj, naveo je da su ovo mjesto napadale muslimanske snage iz Teočaka i Rastošnice.

On je rekao da je Mjesni odbor Boračke organizacije Lokanj uspio da na spomeniku objedini sva imena poginulih civila i srpskih boraca iz odbrambeno-otadžbinskog i Drugog svjetskog rata.

- Iz Lokanja je u Drugom svjetskom ratu poginulo 150 boraca, a u odbrambeno otadžbinskom 44. U oba rata samo su branili svoju nejač i ognjišta, ne dozvoljavajući neprijatelju da ovlada ovim prostorom - rekao je Manojlović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da je Lokanj, s obzirom na veličinu sela, imao veliku zonu odbrane od napada neprijateljskih snaga iz Rastošnice, Teočaka i drugih mjesta.

- Borci i mještani Lokanja su na prvoj liniji odbrane branili i uz velike žrtve odbranili svoje mjesto za svoju i slobodu svojih potomaka - rekao je Ristić.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, te predstavnici boračkih organizacija i Gradske uprave Zvornik.