latinica  ћирилица
14/10/2019 |  15:41 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Kasipović: Podrška unapređenju položaja lica sa invaliditetom

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović danas je, u razgovoru sa aktivistkinjom za prava lica sa invaliditetom Anom Kotur Erkić, rekao da je Vlada Srpske prepoznala potrebu značajnije zaštite i podrške svim licima sa invaliditetom - bez obzira na uzrok i vrijeme nastanka invalidnosti.
Anton Kasipović i Ana Kotur Erkić - Foto: RTRS
Anton Kasipović i Ana Kotur ErkićFoto: RTRS

- Sve osobe sa invaliditetom, čiji je status utvrđen rješenjem nadležnih organa Srpske, oslobođene su naknade za polaganje pravosudnog ispita, što je omogućeno posljednjom dopunom Zakona o pravosudnom ispitu Srpske, koji je danas stupio na snagu - podsjetio je Kasipović, koji je ministar pravde Republike Srpske.

Kasipović je dodao da je važno razmotriti sve mogućnosti kada je riječ i o oslobađanju naknade za polaganje stručnih ispita, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

- Današnji razgovor bio je veoma inspirativan i odlična platforma za konsultacije sa predsjednikom Vlade Republike Srpske /Radovanom Viškovićem/ i mojim kolegama u drugim resorima, a na osnovu zajedničkog stava da je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom jedno od najvažnijih za sve nas - rekao je Kasipović.

Erkićeva je naglasila da joj je zadovoljstvo što je namjera Vlade Srpske i potpredsjednika Kasipovića nastavak niza aktivnosti u vezi sa licima sa invaliditetom, kao važnom dijelu zajednice, dovela do korisnog razgovora.

- Vjerujem da ćemo u narednom periodu doći do rezultata koji osobe sa invaliditetom zaista dovode u poziciju ravnopravnih građana - istakla je Erkićeva.

Na sastanku je razgovarano o nastavku rada na inicijativama i realizaciji mjera za poboljšanje položaja ove populacije u Republici Srpskoj.

Bilo je riječi i o prilagođavanju procesa polaganja pravosudnog ispita za lica sa različitim oblicima invaliditeta, te o inicijativama u oblasti obrazovanja i ličnog statusa lica sa invaliditetom u pravnom sistemu u Srpskoj, kao i njihovoj većoj uključenosti u društvene i ekonomske aktivnosti zajednice.