latinica  ћирилица
14/10/2019 |  16:58 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Vesni Švancer dvije i po godine zatvora

Bivši potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesna Švancer danas je prvostepenom presudom Opštinskog suda u Tuzli osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije i po godine zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te prevare.

U obrazloženju presude navedeno je da je Švancerova za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela osuđena na godinu dana zatvora, a za produženo krivično djelo zloupotreba položaja na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Za krivično djelo prevara izrečena joj je kazna od četiri mjeseca, javili su federalni mediji.

Švancerova je osuđena na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona u kojoj je navedeno da je na funkciji potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formirala udruženje u kojem su bili njen vozač Azra DŽafić i još neka njima poznata lica kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH uslovljavali ta lica da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Prema optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Švancerova i drugi članovi udruženja su od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju kontaktirali građane i neprofitne organizacije kojima su obećavali, a Švancerova i isplaćivala nepovratnu pomoć u manjim iznosima.

Većinu dobijenih sredstava korisnici su vraćali Švancerovoj ili članovima udruženja, čime je ona sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist 14.350 KM.

Kako je navedeno u presudi, Švancerova je ovim krivičnim djelima protivpravno prisvojila 11.350 KM i ova sredstva će joj biti oduzeta.

Presuda nije pravosnažna, a tužilaštvo i odbrana imaju prava žalbe u roku od 15 dana.

U zatvorsku kaznu biće joj uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Ona je uhapšena u akciji "Globus" 20. maja prošle godine.

Švancerova je bivši član SBB-a, a nakon potvrđivanja optužnice isključena je iz članstva.