latinica  ћирилица
14/10/2019 |  19:08 ⇒ 15/10/2019 | 07:56 | Autor: RTRS

Savjet EU o BiH: Hitno formirati vlast

Savjet Evropske unije pozvao je na hitno formiranje vlasti na svim nivoima u BiH. Podsjećaju da od prošlogodišnjih, opštih izbora nisu formirani Vlada Federacije i Savjet ministara.

Zato traže da, bez odgađanja, bude nastavljen i završen proces njihovog formiranja. I pored jasne poruke Evropske unije, ključni politički akteri nisu približili svoje pozicije.

SDA ostaje pri ANP-u kao uslovu, HDZ insistira na izmjenama Izbornog zakona, a SNSD traži da izborni pobjednici, bez uslovljavanja, formiraju vlast. SDS, iako izborni gubitnik, najavljuje pre-komponovanje bh. parlamentarne većine.

Od kada je izabran za predsjednika SDS, Mirko Šarović govori o potrebi formiranja nove parlamentarne većine na nivou BiH, koja bi naravno uključivala njegovu stranku. Nikada se nije usprotivio opstrukciji izbornih pobjednika iz Republike Srpske, a zašto bi kada i dalje sjedi u ministarskoj fotelji, već se pridružio orkestriranim napadima SDA na SNSD i HDZ BiH da blokiraju bh. parlament.

- Mislim da se sa blokadom treba prestati. Treba pokrenuti inicijativu za smjenu rukovodstva. Predložiću Zvizdiću da zakaže sjednicu Predstavničkog doma. Uvijek imaju 22 ruke da se izglasa , da se prekine sa blokadom - rekao je Mirko Šarović za N1.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević reagovaje je na izjavu Šarovića rekavši da javnost treba znati da od tih 22 ruke SDS ima samo dvije - koliko su im građani na izborima dali.

Da bi realizovao Šarovićev plan za promjenu bh. parlamentarne većine i sazvao sjednicu Doma, Zvizdiću je potrebna saglasnost SNSD-ovog Nebojše Radmanovića i HDZ-ove Borjane Krišto. Malo je vjerovatno da će je dobiti. Zahtjevom za smjenu rukovodstva Doma, Šarović se svrstao na stranu Denisa Zvizdića i SDA.

- Šarović pokušava naći alibi za ostanak u fotelji koju je izgubio na izborima i pokušaj da bude nelegitimni predstavnik iz Republike Srpske opstajući isključivo radi dogovora sa Bakirom Izetbegovićem. Naravno da bi i Izetbegović volio da promjeni skupštinsku većinu ali to je nemoguće - smatra Nenad Stevandić šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH.

Ponovno učešće izbornih gubitnika iz Srpske u bh. vlasti, što najavljuje Šarović, ne bi doprinijelo efikasnijem radu zajedničkih institucija - smatra SNSD-ov Staša Košarac.

Odbacuje optužbe da SNSD blokira rad bh. Parlamenta, istakavši da to u stvari radi SDA preko "dva" člana Predsjedništva koji sprječavaju imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Vidljivo je da SDA vidi Mirka Šarovića kao megafon koji treba da okarakteriše SNSD kao krivca. Mi uočavama njihove integrisane politike protiv ustavnog kapaciteta Republike Srpske. Mislim da ćemo imati adekvatene odgovore na najavljenoj sjednici NS RS - naveo je Košarac.

Politiku uslovljavanja Bakir Izetbegović pokušava da ublaži kompromisom u vezi formiranja novog Savjeta ministara. Nudi da se o članstvu u NATO-u naknadno izjasne tri naroda ali da se poštuju ranije doneseni zakoni i strategije koji se tiču te Alijanse. Front koji je otvorio prema srpskoj strani nije ništa manje težak od onog sa Hrvatima koji instiraju na izmjenama Izbornog zakona.

- Izborni zakon se mora promijeniti, to je uslov normalnog funkcionisanja svih vlasti u BiH. Evo 13 mjesec ulazimo da nemamo vlast na nivou BiH, praviti nove eksperimente, a da nismo otklonili probleme koji su nastali upravo zbog neligitimnog predstavljanja bilo bi neodgovorno - istakao je Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH .

Zvanični Brisel danas je još jednom apelovao na što hitnije formiranje vlasti, ničim to nije uslovljavao. Američki pristup donekle je drugačiji. Podržavaju evropsku perspektivu BiH oko čega su svi saglasni, istovremeno snažno nas "guraju" u NATO iako su Srbi s jedne, Bošnjaci i Hrvati s druge strane duboko podijeljeni o tom pitanju.