latinica  ћирилица
14/10/2019 |  22:07 | Autor: SRNA

Realizacija mjera s ciljem poboljšanja situacije u Šumama Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je večeras da se radi na sprovođenju mjera koje je utvrdila Vlada Srpske s ciljem poboljšanja situacije u Šumama Republike Srpske, navodeći da je usvojen Nacrt zakona o šumama i izvršene kadrovske promjene u šumskim gazdinstvima.
Banjaluka - Boris Pašalić - Foto: SRNA
Banjaluka - Boris PašalićFoto: SRNA

- U prethodnih mjesec dana informisao sam Vladu o stanju u Šumama Srpske i predložio određene mjere koje su usvojene, a odnose se na zakonsku regulativu. Prije svega, riječ je o izmjenama Zakona o šumama, zatim smjeni rukovodilaca u šumskim gazdinstvima koja posluju loše, kao i aktivnostima koje se odnose na ekspolataciju biomase i šumskih plodova, te izradu informacionog sistema - rekao je Pašalić za ATV.

On je istakao da je Nacrtom zakona o šumama propisana veća sloboda lokalnim zajednicama da koriste sredstva od šuma koja im pripadaju.

- Imamo lokalne zajednice kojima je prihod od 10 odsto veoma značajan. Ograničićemo preprodaju drvnih sortimenata jer će biti moguće da pošiljku prati samo otpremnica Šuma Srpske, odnosno neće biti duplih papira. Konačna verzija zakona biće usvojena do kraja godine, a primjenjiv od 2020. - pojasnio je Pašalić.

On je naglasio da se najvažnija mjera odnosi na promjenu kadrova u šumskim gazdinstvima koja loša posluju.

- U tri gazdinstva postavili smo nove rukovodice i očekujemo da će sanirati situaciju. Već se vidi određeni napredak, što potvrđuje naš stav da većina problema polazi od kadrova. Pratimo da li ima određenih radnji koje je moguće definisati kao kriminalne, ali je ovo pitanje za neke druge institucije - dodao je Pašalić.

On je naglasio da će narednih dana biti sačinjen presjek rada šumskih gazdinstava za devet mjeseci ove godine i da će, ukoliko bude utvrđeno loše poslovanje, biti još kadrovskih promjena.

Prema njegovim riječima, jedan broj šumskih gazdinstava radi kvalitetno, a među njima su "Sjemeć", "Čemernica", "Klekovača" i "Prijedor".

Odgovrajući na pitanje da li je bilo pritisaka zato što nadležne institucije sprovode predviđene mjere, Pašalić je rekao da jeste još od konstatovanja problema u Šumama Srpske i stava Vlade da je opredijeljena da unaprijedi situaciju.

- Bilo je ličnih i političkih pritisaka, ali i određenih upozorenja i prijetnji. Ovo je svakako nešto što će stimulisati moje saradnike i mene da nastavimo putem kojim smo krenuli jer imamo argumente i jasno znamo šta hoćemo. Naši ciljevi su verifikovani u aktima koje smo pripremili i u programu Ekonomskih reformi - rekao je Pašalić.

Govoreći o zaštiti domaće proizodnje, Pašalić je naveo da je potrebno odlučnije sprovoditi potrebne mjere kako bi proizvođači bili zaštićeni.

On je napomenuo da će iz agranog budžeta biti pomognuta Fondacija "Djeca nam se rađala", s ciljem rađana što više djece na selu.