latinica  ћирилица
14/10/2019 |  22:09 ⇒ 22:11 | Autor: SRNA

Na Filmskom kampusu studenti iz Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore

U Trebinju je večeras počeo 9. Filmski kampus na kome učestvuje dvadesetak studenata umjetničkih fakulteta i akademija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore, kao i istaknuti filmski umjetnici, pedagozi i istoričari filma iz regiona.
Trebinje: Počeo Filmski kampus - Foto: SRNA
Trebinje: Počeo Filmski kampusFoto: SRNA

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je značaj ovog filmskog kampusa i pohvalila organizatore.

- Kada pogledate spisak predavača ovogodišnjeg filmskog kampusa, on dovoljno govori o ozbiljnosti i namjerama organizatora da studentima i filmskim stvaraocima iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore omogući edukaciju od najboljih - istakla je Đakovićeva.

Ona je navela da će studenti narednih dana imati priliku da steknu nova znanja i iskustva, ali i da sklope poznanstva sa ostvarenim filmskim stvaraocima.

- Cilj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u oblasti filma jeste da radimo na jačanju domaće produkcije i domaćeg kadra, ali i da stvorimo uslove da Republika Srpska postane mjesto susreta i razmjene kreativnih ideja - naglasila je Đakovićeva.

Ona je rekla da Filmski kampus prati sve ove zacrtane ciljeve.

- Svjesni smo činjenice da je kinematografija u Srpskoj u povoju i da treba još mnogo da radimo i ulažemo - rekla je Đakovićeva.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da ova manifestacija ima jasno zacrtane ciljeve.

- Trudili smo se da dođe što više studenata iz regiona, a cilj je kao i svake godine da im kampus pruži predavanja koja se ne mogu inače slušati na akademijama - naveo je Lalović.

On kaže da je ideja i popularizacija domaćeg filma, te da će biti prikazani afirmativni filmovi koji će gledaoce podstaći na razgovor i razmišljanje.

- Trebinje nam pruža idealne uslove, a mi Trebinju pružamo priliku da postane filmski centar jer ovaj grad daje umjetnicima inspiraciju za rad - rekao je Lalović.

Filmski kampus, koji se održava u Kulturnom centru u Trebinju, organizuje Kinoteka Republike Srpske uz podršku Minstarstva prosvjete i kulture Srpske.

Manifestacija traje do nedjelje, 20. oktobra.