latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:45 ⇒ 10:54 | Autor: RTS

Tajfun odnio 70 života u Јapanu (FOTO/VIDEO)

Najmanje 15 osoba se još vodi kao nestalo, a oko 70 je nastradalo u udaru tajfuna Hagibis koji je pogodio Јapan i i paralisao više oblasti pogođenih poplavama i klizištima.

Vlasti u Јapanu i dalje procjenjuju štetu koju je načinio tajfun "Hagibis", poslije izlijevanja 47 rijeka na 66 lokacija, a Ministarstvo infrastrukture upozorava da je procjena nemoguća u djelovima u kojima se voda još nije povukla.

Najmoćniji tajfun koji je proteklih decenija pogodio Јapan, uzrokovao je i pojavu oko 150 klizišta, kao i nestanak struje i vode u raznim djelovima zemlje, prenosi agencija Kjodo.

Broj domaćinstava koja su ostala bez struje je smanjen sa 520.000 na 34.000, dok je broj onih bez vode dostigao 133.000.

Tajfun pogodio Јapan

Oko 10.000 domova je poplavljeno, a vlasti upozoravaju građane da se zaštite od infekcija.

Iako većina železničkog saobraćaja u Јapanu funkcioniše normalno, neke dionice su zatvorene.

Premijer Јapana Šinzo Abe rekao je na sastanku radne grupe za katastrofe da će vlada koristiti rezervna sredstva za obnovu.

Tajfun pogodio Јapan

- Potrebno je hitno pružiti adekvatnu podršku žrtvama. Moguće je i da će posljedice tajfuna na životne i ekonomske aktivnosti biti još veće - rekao je Abe.

Ministar odbrane Taro Kono će pozvati još oko 200 pripadnika rezervnih snaga kako bi se olakšali spasilački napori i distribuirala voda i zalihe pogođenim područjima.