latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:48 ⇒ 11:13 | Autor: RTRS

"Veselin Masleša" - ansambl od republičkog značaja (FOTO)

Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" iz Banjaluke svrstan je u kategoriju ansambla od republičkog značaja.
Folklorni ansambl "Veselin Masleša", arhiv -
Folklorni ansambl "Veselin Masleša", arhiv

Iz ovog ansambla je saopšteno da su jedini ansambl koji je ispunio uslove za sticanje statusa republičkog značaja, što je potvrda višedecenijskog profesionalnog pristupa radu iako djeluje u oblasti kulturno-umjetničkog amaterizma.

Oni naglašavaju da ovo predstavlja krunu dosadašnjeg rada svih članova, računajući ne samo trenutnu garnituru ljudi, već i prethodne, unazad uspješne 71 godine postojanja.

Ansambl "Veselin Masleša" prijavio se na javni poziv Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za kategorizaciju kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, te nakon razmatranja stručne komisije ostvario rezultat od 93,4 boda od maksimalnih 100.

- Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić uvažila je prijedlog stručne komisije i potpisala rješenje o utvrđivanju statusa Ansamblu narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" od republičkog značaja - navodi se u saopštenju.