latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:49 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Lazić: Asim Alić iz Tuzle tražio novac da otkrije srpske grobove u Vozući

Asim Alić iz Tuzle tražio je od porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila sa područja Dervente, Doboja i Modriče određenu naknadu od 1.000 do 1.500 evra da otkrije grobna mjesta poginulih boraca Vojske Republike Srpske u Vozući, izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: Glas Srpske
Veljko LazićFoto: Glas Srpske

- U toku 2018. godine Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila obratilo se više porodica poginulih boraca sa područja Dervente, Doboja i Modriče žaleći se da ih Alić zove telefonom i traži naknadu za informaciju o grobnim mjestima na dijelu vozućkog ratišta - rekao je Lazić.

On je istakao da su predstavnici Republičke organizacije u vezi sa ovim slučajem održali sastanak sa pomoćnikom glavnog okružnog tužioca u Banjaluci, nakon čega je banjalučko Okružno javno tužilaštvo zaprimilio njihovu prijavu.

- Tužilaštvo nas je u međuvremenu obavijestilo da je predmet ustupljen Okružnom javnom tužilaštvo Doboj. Imamo informaciju da su određene porodice poginulih pozivane na razgovor u Doboj o ovom slučaju - rekao je Lazić.

Podsjetivši da ovo nije jedini slučaj da su pojedini ljudi pozivali porodice poginulih iz Republike Srpske tražeći naknadu za informaciju o grobnim mjestima, Lazić nije želio da iznosi više detalja.

On je rekao da su iz Republičke organizacije upozorili porodice da ne razgovaraju sa takvim ljudima jer je riječ o prevari.

- Imamo informacije da su neke porodice davale novac Asimu Aliću. Mislim da se u ovom slučaju radi o prevari, jer Alić ne želi da ide na lice mjesta kako bi pokazao gdje se nalazi grobno mjesto, već je spreman na papiru da obilježi put i šumu kao putokaz gdje se nalazi grobno mjesto - rekao je Lazić.