latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:41 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Potpisana dva ugovora o grantu za projekte u Gradišci

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisali su danas u Sarajevu sa projektnim menadžerom Njemačke razvojne banke Štefanom Rabeom dva ugovora o grantu za projekte u Gradišci.

Bevanda je istakao da vrijednost prvog granta, koji je obezbijedila Švajcarska razvojna agencija /SEKO/, iznosi 3,8 miliona evra, dok je drugi, u iznosu od 10,26 miliona evra, obezbijeđen na osnovu ugovora o finansijskoj saradnji Njemačke i BiH i sprovode se posredstvom Njemačke razvojne banke.

On je naglasio da će kroz ovaj projekat biti riješen problem prikupljanja i prerade otpadnih voda u Gradišci, što je od izuzetnog značaja za unapređenje kvaliteta života stanovnika tog grada i zaštitu okoline.

Bevanda se nada da će biti odblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH, koja treba da ratifikuje ove sporazume, kako ovaj projekat ni u jednoj fazi ne bi bio ugrožen.

Vidovićeva je zahvalila Njemačkoj razvojnoj banci i Bevandi na ovom značajnom projektu za Gradišku i Republiku Srpsku, ističući da će njegova uspješna realizacija doprinijeti boljem životu ljudi u čitavoj regiji.

Ona je podsjetila da Republika Srpska sa Njemačkom razvojnom bankom realizuje uspješne projekte i u elektroprivredi, a do kraja ove godine treba da potpišu sporazum o energetskoj efikasnosti, što će biti od velike pomoći Republici Srpskoj.

Vidovićeva se nada da će biti još ovakvih projekata čiji je cilj unapređenje života.

Rabe je naglasio da je projekat prečišćavanja otpadnih voda u skladu sa evropskim standardima, a korist će imati 22.000 stanovnika Gradiške, zbog čega se nada što skorijoj ratifikaciji sporazuma, kako bi počelo sprovođenje ovog veoma važnog projekta.

Adžić je istakao da će Gradiška i prigradska naselja dobiti uređeni sistem za prikupljanje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje, biće rekonstruisan i dograđen postojeći kanalizacioni vod, izgrađen glavni gradski prečistač i oko 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže.

On je dodao da je cilj zaštita životne sredine i vodoizvorišta koje se nalazi na obodu grada.

Adžić je istakao da je, u nekim fazama, već počela realizacija projekta, dok se početkom proljeća očekuje intenzivan početak radova, koji bi trebalo da budu završeni u roku od tri godine.