latinica  ћирилица
15/10/2019 |  13:02 | Autor: TANЈUG

Јoš jedan spomenik Skenderbegu u Crnoj Gori

Spomenik Ðerđu Kastriotu, poznatijem kao Skenderbeg, biće otkriven danas u Zatrijepču, u crnogorskoj opštini Tuzi, u kojoj su većinsko stanovnistvo Albanci.
Spomenik Skenderbegu (foto: CC0 Javno vlasništvo) -
Spomenik Skenderbegu (foto: CC0 Javno vlasništvo)

Spomenik će biti podignut na platou ispred škole koja nosi njegovo ime i to nije prvi spomenik Skenderbegu u Crnoj Gori.

Prethodno je spomenik ovoj istorijskoj ličnosti podignut u Ulcinju, najjužnijoj crnogorskoj opštini, koju takođe naseljavaju većinski Albanci.

U najavi ovog događaja piše da je Skenderbeg bio srednjevjekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. vijeka kontrolisala djelove centralne Albanije i istočne Makedonije.

Za albanski narod, kako kažu, on predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena.

U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije. Mit o Skenderbegu je inače jedini mit albanskog nacionalizma koji je baziran na određenoj ličnosti.

Povodom podizanja spomenika Đerđu Kastriotiju u Crnoj Gori su se vodile polemike da li je on bio Albanac, Srbin ili Crnogorac.

Kastrioti je, prema nekim istorijskim zapisima, bio albanski nacionalni heroj, srpskog porijekla iz vremena otpora albanskih plemena turskim osvajačima i islamizaciji.

Prema britanskom istoričaru Edvardu Gibonu, Kastriotici vode poreklo od starog srpskog bratstva Branilovica (Branila) iz Zete.

Skenderbegov djeda se doselio u Јanjinu, u Epir, kao srpski kefalija. Skenderbegov otac, Јovan Kastriot nazvao se princom Epira, koji je uključivao Mat, Kroju, Mirdita i Diber.

Njegova majka Vojislava, bila je princeza srpskog poreijkla, iz porodice Tribalda (koji su došli iz oblasti današnje Makedonije), ili iz plemićke porodice Muzaka. Јovan Kastriot je bio medu prvima koji se suprotstavio upadima Bajazita I, međutim, njegov otpor nije imao gotovo nikakav efekat.

Sultan ga je natjerao da plaća danak, a da bi osigurao vjernost arbanaških plemića, Turci su odveli Đurada zajedno sa njegovom braćom kao taoce.

Zbog borbe protiv Osmanlija prvo ga je glorifikovala katolička crkva (iako je u djelu svog života bio i musliman i pravoslavac), a ubrzo i slovenski narodi sa Balkana koji su ga smatrali svojim nacionalnim herojem.

Krajem 19. veka albanski nacionalisti su, u nedostatku albanske srednjevjekovne države i njenih heroja iz tog vremena, počeli sa albanizacijom Skenderbega i njegove pobune.

Predlog da se tačka dnevnog reda o podizanju spomenika stavi po hitnom postupku dao je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Đeljošaj je ranije najavio da će inicirati postavljanje spomenika Skenderbegu na dvije lokacije u Tuzima - u centru i u Zatrijepču.

Spomenik Sekenderbegu, koji će biti postavljen u Zatrijepiču izrađen je od izlivene bronze, u formi biste, visine 120 centimetara, širine prsa 45 centimetara i širine ramena 80 centimetara.

Dimenzije postamenta su 140 centimetara visine, 80 širine, dok će ukupna visina biste sa postamentom biti 260 centimetara.

Sredstva za podizanje spomenika obezbedila je Fondacija "Trieshi" iz Njujorka u SAD, a za održavanje spomenika biće zadužena OŠ "Ðerđ Kastrioti Skenderbeg".