latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:52 | Autor: SRNA

Radmanović-Špirić-Ernandez: Memorandum bi podstakao ekonomsku saradnju

Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić dogovorili su danas sa predsjednikom Predstavničkog doma Kongresa Meksika Laurom Rohas Ernandez da obje strane utiču na ubrzanje aktivnosti na potpisivanju međudržavnog memoranduma o razumijevanju.
Radmanović,Špirić i Ernandez - Foto: RTRS
Radmanović,Špirić i ErnandezFoto: RTRS

Na sastanku, koji je održan na marginama 141. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, sagovornici su konstatovali da bi memorandum o razumijevanju znatno podstakao saradnju BiH i Meksika na političkom i ekonomskom planu, kao i u oblastima obrazovanja i kulture.

Tokom razgovora, u kojem su učestvovali i članovi delegacije Kongresa Meksika u Skupštini Interparlamentarne unije, izražena je obostrana želja za poboljšanjem političke i privredne saradnje dvije prijateljske zemlje, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Naglašeno je da bi susreti parlamentaraca i razmjena posjeta zvaničnika parlamenta BiH i Kongresa Meksika na najvišem nivou znatno doprinijeli uspostavljanju bolje ekonomske saradnje.

S tim u vezi, Radmanović i Špirić pozvali su meksičke privrednike da učestvuju u radu najznačajnijih ekonomskih foruma i sajmova u BiH, te da investiraju u ovu zemlju.

Na sastanku je bilo riječi o problemima migracione krize, pošto se Meksiko i BiH suočavaju sa talasom migranata koji iz latinoameričkih država i država Bliskog istoka žele da uđu u SAD, odnosno zemlje EU.

Sagovornici su dogovorili dalje načine razmjene informacija i iskustava u rješavanju problema i posljedica migracijske krize.

Radmanović i Špirić pozvali su Ernandezovu da posjeti BiH, a prihvaćen je i njen poziv da članovi kolegijuma oba doma parlamentarne skupštine BiH posjete Meksiko.