latinica  ћирилица
15/10/2019 |  17:32 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Delegati u Klubu Srba spriječili SDP da postavi svoje ljude u praznu fotelju

Delegati u Klubu Srba u federalnom Domu naroda koji dolaze iz Kantona 10, spriječili su SDP da postave svoje ljude u upražnjenu fotelju potpredsjednika Doma, koja pripada srpskom narodu. Delegat SNSD-a u Klubu Srba Goran Broćeta u izjavi za RTRS izričit je da pozicija u rukovodstvu Doma pripada legitimno izabranim srpskim predstavnicima. Upravo takav stav bio je „okidač“ za teške optužbe SDP-ovih delegata upućene Broćeti na sjednici federalnog Doma naroda.

Tek drugi put u postdejtonskoj BiH, Klub Srba u federalnom parlamentu je popunjen. Međutim, zbog nepostojanja jedinstva među Srbima, nije izabran šef Kluba niti potpredsjednik Doma. Srpski delegati iz Kantona 10 prepoznali su političku podvalu i spriječili SDP da instalira svoje kandidate jer nisu istinski predstavnici i zaštitnici Srba u Federaciji -tvrdi Goran Broćeta, delegat SNSD-a iz Drvara.

- Mi smo bojkotovali odlazak na taj pokušaj konstituisanja. SDP je imao osam delegata, tako da nisu imali kvorum za rad i na svu sreću spriječili smo pokušaj da SDP izabere svog Srbina. U tom slučaju Klub Srba bi postao sredstvo u rukama SDP-a - ističe Broćeta.

Mjesta predsjednika Kluba i potpredsjednika Doma naroda pripadaju nekome iz Livanjskog kantona jer su izabrani glasovima Srba, dok ostali delegati, kaže Broćeta, nemaju tu vrstu legitimiteta. Broćetinu izjavu SDP-ovi delegati nazvali su fašističkom i optužili delegate iz Kantona 10 da njima upravljaju iz Banjaluke.

Igor Stojanović, delegat u Klubu Srba iz SDP-a (Sarajevo) u Domu naroda parlamenta FBiH kaže ne može da prihvati ono što Broćeta kaže jer se to, kako ističe, graniči sa fašizmom.

- Mi imamo neke legitimnije i manje legitimne ljude koje će neko po nečemu da ocjenjuje - kaže Stojanović.

Žarko Vujović, delegat SDP-a u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta FBiH-Tuzla ističe da mu nije stalo da sjedi u rukovodstvu.

- Možda je Vama stalo, ali garantujm Vam da nećete dobiti moj glas zato što ne razmišljate svojom glavom. Јa ću biti uvijek za interese Srba iz Glamoča ali ne za neke centre moći iz Banjaluke koji ovdje opstruiraju rad - dodaje Vujović.

Broćeta poručuje da razmišlja glavom svog naroda i da se toga ne stidi.

- A gospodinu koji je rekao da se moja izjava blago graniči sa fašizmom, hvala mu na tome , eto toliko - kaže Broćeta. 

osim u sazivu 2002-2006, SDP imao je većinu i apsolutnu kontrolu Kluba Srba, a nikada nisu pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Činjenica da su Srbi svedeni na statističku grešku u Federaciji dovoljno govori o potrebi za takvim potezom. Konstituisanje Kluba Srba, po svemu sudeći, sačekaće izbor novog Savjeta ministara nakon čega će se znati ko je većina a ko opozicija i u Federaciji.

- Iz ove situacije u Domu naroda  nemoguće je izaći na ovakav način jer ne postoji volja. Pogotovo jer je Dom naroda napravljen od Srba koji su ostali u ratu u Federaciji i pripadaju bosanskim i hrvatskim strankama, Oni ne misle na srpski način nego na stranački i to je veliki problem - izjavio je delegat u Klubu Srba Parlamenta FBiH Mile Marčeta.

Klub Srba čine pet delegata iz Kantona 10 sa Srpske liste i SNS-a, osam iz SDP-a, dva iz Liberalne stranke oba iz Goražda, te po jedan iz HDZ-a BiH i SDA.