latinica  ћирилица
15/10/2019 |  18:49 ⇒ 18:50 | Autor: SRNA

Stvoreni uslovi za stavljanje u funkciju zatvora u Vojkovićima

Savjet ministara u tehničkom mandatu, na prijedlog Ministarstva pravde, dao je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera čime su stvoreni svi uslovi za njegovo stavljanje u funkciju.
Zatvor u Vojkovićima - Foto: SRNA
Zatvor u VojkovićimaFoto: SRNA

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojena je Informacija o mehanizmima za efikasnu prevenciju i zaštitu od uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH, sa Vodičem za preduzimanje efikasnih mjera.

Ministarstva i samostalne upravne organizacije će do kraja 2020. godine preduzeti efikasne mjere za sprečavanje uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH, te će usvojiti i objaviti odluku o politici nulte tolerancije prema djelima na navedenom osnovu, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Do kraja 2020. rukovodioci institucija BiH treba da imenuju savjetnike za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o provođenju Politike o saradnji sa iseljeništvom za 2018. godinu i podržao zaključke kojima se jača dalja saradnja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu zaduženo je, između ostalog, da uspostavi međuresorno koordinaciono tijelo za saradnju sa iseljeništvom.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojene su Preporuke za inkluzivno obrazovanje u BiH u cilju daljeg razvoja obrazovnih politika i unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Preporuke se odnose na povećanje kapaciteta škola za stvaranje inkluzivnog okruženja, unapređenje nastavničkih kompetencija, razvoj sistema podrške inkluzivnom obrazovanju te monitoring i evaluaciju inkluzivnog obrazovanja, redefinisanje upisne politike posebno u srednjim školama, kao i formalizaciju međusektorske i međuinstitucionalne saradnje u ovoj oblasti.

Savjet ministara u tehničkom mandatu utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za pokretanje postupka za pristupanje BiH VIPO ugovoru iz Marakeša za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim i slabovidim licima.

Danas su usvojeni pojedinačni izvještaji o radu za 2018. godinu, i to: Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Pravobranilaštva BiH i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti usvojen je Izvještaj o radu predstavnika BiH imenovanih u sastav Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj, te prelazima za pogranični saobraćaj za period od 16. oktobra 2018. do 16. aprila 2019. godine.