latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:05 | Autor: SRNA

Odgođena odluka o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom

Savjet EU za opšte poslove odgodio je donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju Uniji i tom pitanju će se vratiti nakon sastanka Evropskog savjeta, koji će biti održan sutra i u petak, 18. oktobra, javio je portal Evropski zapadni Balkan.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

U kratkom saopštenju Predsjedništva Savjeta EU, kojem trenutno predsjedava Finska, navodi se da je Savjet EU za opšte poslove podsjetio na zaključke Evropskog savjeta od 18. juna 2019. godine, u kojima je predviđeno da se na pitanju preporuka Evropske komisije u vezi sa početkom pregovora sa Skopljem i Tiranom evropski lideri vrate najkasnije u oktobru 2019. godine.

Savjet EU za opšte poslove razmatrao je nacrte zaključaka i odluka prije sastanka predsjednika država i vlada EU.

Neuspjeh da se usvoji nacrt zaključka u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom pokazuje nedostatak opšte saglasnosti među državama članicama EU.

Pregovori o pristupanju ne mogu biti započeti dok se o tome ne usaglase sve vlade država EU, u formi jednoglasne odluke Evropskog savjeta.

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han izjavio je da se nada da evropski lideri mogu da isprave ishod sastanka koji nije donio rezultate, uz napomenu da je početak pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u interesu EU.