latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:10 ⇒ 09:12 | Autor: RTS

Rebić i Drecun: Zastrašivanje Srba nakon poraza u Interpolu

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić je rekao za RTS da je srpska policija još tokom noći imala saznanja da će prištinske vlasti ući na sjever Kosmeta.
Gostovanje Vladimira Rebića i Milovana Drecuna u Dnevniku RTS-a - Foto: Screenshot
Gostovanje Vladimira Rebića i Milovana Drecuna u Dnevniku RTS-aFoto: Screenshot

Istakao je da je Beograd spreman da reaguje ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda ali da je uvjeren da međunarodna zajednica to neće dozvoliti. Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je ocijenio akciju ROSU kao predstavu za javnost nakon debakla u Interpolu.

Vladimir Rebić je rekao da su 24 blindirana vozila ušla na područje sjevera KiM suprotno svim propisima i rezolucijama.

Ocijenio je to kao zastrašivanje i negativnu reakciju nakon četvrtrog po redu poraza u Interpolu. Rekao je da je to izgovor da se krše propisi i da se zastraši srpski narod za koji je rekao da se nada da će ostati jedinstven.

- Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali smo uvjereni da međunarodna zajednica to neće dozvoliti - rekao je Rebić.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je rekao da je akcija ROSU predstava za javnost poslije debakla u Interpolu i demonstracija izrazite moći prema pripadnicima KPS srpske nacionalnosti.

Drecun je rekao da je, prema njegovim saznanjima, jedan od uhapšenih radio na istragama prema šefu operative i dodao je da je moguć i napad u pravcu Zubinog Potoka.

Ocijenio je to kao nastavak političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom.

- Da joj se uzmu mandati i da se dodijele Srbima koje bi prišinske vlasti željele u institucijama - naveo je Dreucn.

Kaže da Priština želi da izazove dalju destabilizaciju i pita zašto je potrebna tolika upotreba sile.

Drecun smatra da bi Beograd trebalo da se ponaša racionalno i hladne glave.

Upitao je i da li je Priština ohrabrena na ovakvo ponašanje nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa.

Argumenti i činjenice na strani Srbije

Povodom povlačenja zahtjeva Prištine za članstvo u Interpolu, Vladimir Rebić je rekao da je Srbija iznosila argumente i činjenice zbog kojih Priština ne smije da bude dio Interpola.

Podsjetio je da je Interpol međunarodna ascijacija osnovana pod okriljem UN i da njene članice mogu biti samo članice UN.

Takođe, Rebić ukazuje da je 1999. godine donesena Rezoluja 1244 u kojoj piše da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije.

Navodi i da je na zasijedanju u pekingu 2016. potvrđen stav da se članstvo može prihvatiti samo državama članicama UN ili posmatračima a Priština nema nijedan od tih statusa.

Direktor policije ukazuje da je sat vremena pre početka Generalne skupštine Interpola Priština presabrala glasove i da im je bilo jasno da je pred njima fijasko, zbog čega su povukli kandidaturu.

Rebić kaže i da oni tvrde da žele da se suprotstave organizovanom kriminalu i da zbog toga traže pristup kanalima kojim protiču informacije, ali ukazuje da već imaju tu mogućnost putem Unmika.

Priština nastoji da se onemogući realizacija volje srpskog naroda

Kada je riječ o albanskim članovima CIK-a za koje je potvrđeno da nisu otrovani kovertama iz centralne Srbije, Milovan Drecun je ukazao da se pravi tenzija zbog glasova koji, ako bi bili prebačeni kandidatima sa drugih srpskih lista, mogli bi da utiču na mandate.

Rekao je da Priština želi da ima ministra iz redova srpskog naroda i da je Aljbin Kurti, iako je potvrđeno da nema otrovnih agenasa, rekao da će tražiti međunarodnu analizu.

- Priča se nastavlja treba da drži tenziju i Srpsku listu pod prismotrom. Vidjeli ste optužbe od pojedinaca da je Srpska lista teroristička organizacija i da bi je tako trebalo tretirati - rekao je Drecun.

Smatra da Priština nastoji da onemogući da se realizuje volja srpskog naroda.