latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:08 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Handke: Ponosan sam što su Srbi moj uspjeh shvatili kao svoj

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Petar Handke izjavio je da je ponosan što su Srbi ovo priznanje shvatili kao svoju nagradu i naglasio da bi volio ponovo da ode u Veliku Hoču na Kosovu i Metohiji i tu provede neko vrijeme jer mu prija duhovnost tog mjesta.
Peter Handke (Foto: Sputnjik) -
Peter Handke (Foto: Sputnjik)

- Ako žele da me prime, htio bih da ih zamolim da mi nađu neko mjesto gdje mogu da spavam i pišem - rekao je Handke za Večernje novosti i najavio da će, vjerovatno, u novembru doći u Beograd.

Osvrćući se na svoje veze sa Srbima, Handke je rekao da je sve što je radio bilo "korektno i neophodno".

- Ne znam da li postoji istina, ali to nisu bile laži - rekao je Handke i naglasio da je Balkan patio, ne samo vijekovima, već, možda, od početka istorije.

On je naglasio da je "to proizvelo ekstremne ljude, izuzetno ranjive ili izuzetno dobre".

- Nema sredine - ili su to bića koja su primjer za cjeli svijet ili ostali koji su suprotno od toga. Evidentno je da je to u Srbiji stvorilo izuzetna bića - rekao je Handke.

Upitan zašto su mnogi na Zapadu toliko opsjednuti njegovim odnosom prema Srbiji i bivšoj Јugoslaviji, Handke je naveo da su ga, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, novinari, koji su došli pred njegovu kuću, pitali samo o tome, a ne o njegovom djelu jer očigledno nisu pročitali nijednu njegovu knjigu.

- Bez uzvišenosti i najmanje učtivosti, ušli su kao horda da mi direktno prkose, u mojoj sopstvenoj bašti - rekao je austrijski pisac.

Handke je istakao da oni sami takvo ponašanje nazivaju - balkanskim.

- Spolja su sladunjavi, a iznutra, istovremeno potpuno slijepi. Izgledaju veoma civilizovano, a u stvari su grubijani. Ništa ne znaju. Pozvao sam ih da uđu, ali je trebalo sve da ih izbacim. Sljedećeg jutra sam se pitao - zašto ih nisam šutnuo - rekao je Handke i dodao da su njihove kritike lišene bilo kakvog smisla i da nisu uspjele da mu pokvare zadovoljstvo.

Govoreći o današnjoj Evropi, Handke je ukazao da su u takozvanoj Evropi ukinute granice, a da je u bivšoj Јugoslaviji "postalo gore nego što je bilo".

- Stvorena je Evropa koja je izgubila dušu. Hajde da, ipak, kažem da je tu dušu gotovo izgubila - poručio je Handke.