latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:52 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Sindikat uprave: Od Vlade zatražen novi posebni kolektivni ugovor

Sindikat uprave Republike Srpske zatražio je od Vlade Srpske da se pristupi izradi novog posebnog kolektivnog ugovora za oblast lokalne samouprave, s obzirom da postojeći ističe u martu 2020. godine.
Sindikat uprave Republike Srpske - Foto: RTRS
Sindikat uprave Republike SrpskeFoto: RTRS

- Vjerujemo da će Vlada prepoznati spremnost i kapacitete Sindikata uprave Republike Srpske, kao reprezentativnog sindikata u oblasti javne uprave, radi rješavanja uočenih sistemskih problema i tako zaštiti prava svakog radnika -  istakao je predsjednik Sindikata Božo Marić.

Sindikat uprave Republike Srpske saopštio je da su predstavnici Sindikata juče sa predstavnicima Vlade Republike Srpske razgovarali o izmjenama Zakona o platama, radi usklađivanja sa Zakonom o radu, a da bi se na taj način razgraničili plata, topli obrok i regres.

- Naši zahtjevi su odgovarajuće izmjene i dopune zakonskih rješenja kojima se regulišu plate u javnom sektoru /organi uprave, javne službe/ na način da se posebno iskažu naknade za regres i naknada za topli obrok, čime bi se ova prava regulisala na jedinstven način za sve radnike zaposlene u Republici Srpskoj, bez obzira ko je poslodavac - naveo je Marić.

On je dodao da u toj situaciji naknade za topli obrok i regres ne bi bile uračunate u iznos osnovne plate i morale bi se posebno iskazivati, te naglasio da će "u krajnjoj liniji ove izmjene dovesti do rasta zarada u javnom sektoru".

- Pravo na topli obrok predstavlja trošak ishrane radnika i ne može biti sadržan i objedinjen u okviru instituta osnovne plata radnika - dodao je Marić.

Predstavnici Sindikata uprave juče su se u zgradi Vlade Srpske sastali prvo sa predstavnicima Ministarstva uprave i lokalne samouprave koje su predvodili pomoćnici Slavica Lukić i Nikola Knežević, a na kojem su predstavili zahtjeve kada je u pitanju Zakon o platama za zaposlene u organima uprave, kao i donošenju novog posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske.

Nakon toga održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, na kojem su ispred Vlade Srpske bili prisutni ministri Alen Šeranić i Duško Milunović, a razgovarano je o Zakonu o platama za zaposlene u javnim službama Republike Srpske.