latinica  ћирилица
16/10/2019 |  14:43 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

UKC: Izvedena nova metoda - stabilizacija skočnog zgloba (FOTO)

Ljekari Klinike za ortopediju i traumotologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prvi put su izveli operativni zahvat - stabilizaciju skočnog zgloba nakon povrede ligamenata i posljedične nestabilnosti.
UKC: Izvedena nova metoda - stabilizacija skočnog zgloba - Foto: RTRS
UKC: Izvedena nova metoda - stabilizacija skočnog zglobaFoto: RTRS

- Primjenom dosadašnjih operativnih tehnika nije postizana prirodna pokretljivost zgloba, dok se uvođenjem ove metode uspostavlja normalna funkcija zgloba do stanja prije povrede i sprečava neminovno dalje oštećenje zgloba, takozvana artroza - saopšteno je iz UKC-a.

UKC: Izvedena nova metoda - stabilizacija skočnog zgloba (Foto: RTRS)

Iz UKC-a navode da su povrede ligamenata skočnog zgloba vrlo česte, ali nekada ostanu neprepoznate jer nema preloma kostiju, te se ne mogu dijagnostikovati standardnim procedurama.

- Primjenom ovog operativnog zahvata oporavak pacijenta skraćuje se sa šest na dva mjeseca, te se postiže funkcija zgloba najpribližnija prirodnoj - ukazali su iz UKC-a.

U saopštenju je navedeno da je, osim uspostavljanja prirodne biomehanike zgloba, prednost ove operativne tehnike što se jednom operacijom postiže željeni rezultat - potpuni oporavka zgloba, za razliku od primjene prethodnih tehnika koje su zahtijevale ponavljane operativne zahvate da bi se došlo do približno istog rezultata.

UKC: Izvedena nova metoda - stabilizacija skočnog zgloba (Foto: RTRS)

- Ove vrste povreda najčešće su kod profesionalnih i rekreativnih sportista, ali mogu da se dese i na radnom mjestu. Ljekar na osnovu kliničkog pregleda i dodatne dijagnostike određuje koji pacijenti su kandidati za primjenu ove metode - pojašnjavaju iz UKC-a.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra istakli su da je prvi ovakav zahvat u ovom centru izveden zahvaljujući konstantnoj edukaciji kadra u vodećim evropskim centrima i nabavci najsavremenije opreme i implantata, kao i podršci Uprave.

Operaciju su izveli operater - specijalista ortopedije i traumatologije Srđan Radanović, asistenti Srđan Macanović, specijalizant ortopedije i traumatologije, te Darko Vujinović, specijalizant ortopedije i traumatologije, instrumentari Јelica Ristić, Sandra Bijelić, Igor Kajtez, anesteziolozi Aleksandar Šibarević, specijalista anestezije i Dragana Agić, specijalizant anestezije i anesteziološki tehničar Ana Miličević.