latinica  ћирилица
16/10/2019 |  18:16 | Autor: TANЈUG

U subotu širom Hrvatske protesti za žrtve seksualnog nasilja

Širom Hrvatske u subotu će biti održani protesti za žrtve seksualnog nasilja pod motom “Pravda za djevojčice, javila je Hina.

Protest u Zagrebu će biti održan na Trgu kralja Tomislava, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Povod za najavljeni protest je nedavni slučaj grupnog silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenih za ponovljeno krivično djelo silovanja, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje i fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Protest organizuju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Fondacija Solidarna.

Protesti će istovremeno biti održani i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

- Puštanjem osumnjičenih za te teške zločine na slobodu pravosuđe ugrožava bezbjednost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sistema koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin - ističu organizatori protesta putem društvenih mreža.

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene disciplinski postupak protiv sudije Markovića pred Državnim sudijskim većem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.