latinica  ћирилица
16/10/2019 |  20:05 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Јačanje studentskog standarda i reforme univerziteta

Uslovi za smještaj studenata u domu na Elektrotehničkom fakultetu i razdvojenost lokacija za smještaj od studentske menze, Vladi nisu nepoznanica. Projektna dokumentacija za novi dom pored postojećeg u nekadašnjoj kasarni Čiča već postoji, a i tenderska je u pripremi.

- Prethodna Vlada obezbijedila je budžetska sredstva za izgradnju doma u Lukavici i mi ćemo sutra da budemo u prilici da na sjednici Vlade pokrenemo određene procedure i sagledamo šta još možemo da unaprijedimo - rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Aleksandra Bjelica, direktorica Studentskog centra Istočno Sarajevo navela je da je saradnja sa nadležnim ministarstvom i studentskim organizacijama, na zavidnom nivou. Kako ističe, jedini je problem smještaj.

Јačanje i pozicioniranje Univerziteta u Istočnom Sarajevu, presudno je i za razvoj grada i opština, a dosadašnji i budući doprinos opštine Istočno Novo Sarajevo ogleda se kroz prenos vlasništva zemljišta, finasiranje projektne i prilagođavanje prostorno - planske dokumentacije.

- Zgrada rektorata ima potrebu da ima novo sjedište, da opremimo Muzičku akademiju i ono što je dobro jeste da ćemo za naredne tri godine mandata ovog ministra sve ove poslove završiti. Nijedan kapitalni projekat u opštini i gradu ne bi mogao biti realizovan bez podrške Vlade Republike Srpske - naglasio je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Uz jačanje studentskog standarda, predstoje i reforme dva javna univerziteta u Srpskoj.

Akademskoj zajednici, Studenskoj uniji i sindikatima dostavljen je prednacrt Zakona o visokom obrazovanju.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu ocjenjuje da nudi najsveobuhvatnija rješenja za internacionalizaciju i istraživački rad.

- Da bi se to promjenilo, moraju se promjeniti uslovi za izbore u zvanja. Ti uslovi nisu drastični, ali su bolji jer se od nastavnika i saradnika traži da objavljuju u časopisima od međunarodnog značaja - pojašnjava Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske naveo je mu je drago da imamo potvrdu direktno iz akademske zajednice da su rješenja koja su usaglašena sa rješenjima i praksama u regionu, ali i u skladu sa evropskim praksama.

Sa problemom upisa manjeg broja studenata za šest do sedam odsto u ovu akademsku godinu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu suočiće se strateški.

Kampanja uskoro počinje, a budući brucoši kroz anketu će iznositi stavove o ovom Univerzitetu.