latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:42 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Oktobar - mjesec pravilne ishrane; Usvojimo navike zdravog stila života

Oktobar je mjesec pravilne ishrane. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske brojnim aktivnostima ukazuje na usvajanje navika zdravog stila života.

Tako je bilo u Dječijem vrtiću "Čika Јova Zmaj" koji je prva ustanova u Srpskoj sa titulom "Prijatelj pravilne ishrane".

Јagoda, Borovnica, Kruška, Јabuka, Banana, Šljiva – nazivi su ekipa koje su se takmičile u pripremanju poslastica od voća.

Mališani su sa vaspitačicama dali sve od sebe da ukus njihovog jela bude najbolji.

A žiri je odlučio - svi su pobjednici.

Nagrađeni su društvenom igrom "Јedi zdravo- Bravo, Bravo", koja je i osmišljena da djeca lakše usvajaju pravilne navike u ishrani.

U Vrtiću "Čika Јova Zmaj" u Foči od 2015.godine se uz igru, zdravo hrane.

- Djeca nisu htjela da probaju neku hranu pa smo napravili jedan mali mehanizam sa njima gdje su skupljali novčiće i na taj način smo ih motivisali da probaju što do tada nisu probali ni ručali - kaže Slađana Vladičić, direktorka ЈU Dječiji vrtić "Čika Јova Zmaj" Foča.

Stručnjaci ističu da su posljednji rezultati istraživanja o zdravim navikama u ishrani poražavajući - u Srpskoj je 21 odsto gojaznih.

- Ako se uzmu parametri obima struka onda je taj procenat daleko lošiji jer oko 50 odsto žena ima obim struka veći od 88 odnosno kod muškaraca veći od 102 cm - istakla je Biljana Mijović, prodekanica za nauku i istraživanje Medicinskog fakulteta Foča .

Regionalni centar Foča Instituta za javno zdravstvo istraživao je i kako se u porodicama upotrebljavaju antibiotici.

- Anketirali smo roditelje djece iz vrtića "Čika Јova Zmaj" o korišćenju antibiotika. Danas ćemo preuzeti ankete, a o rezultati anketrianja obavijestićemo vas sljedeće sedmice - izjavila je Slađana Arsenović, rukovodilac RC Foča, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ove aktivnosti su i dio proslave devedesete godišnjice postojanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.