latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:53 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Trivić: Učenicima obezbijediti stimulativno okruženje

Reforma nastavnih planova i programa, obezbjeđivanje stimulativnog okruženja za učenike, te edukacija nastavnika i učitelja, bile su centralne teme današnjeg sastanaka ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić sa rukovodstvima osnovnih škola na području opštine Istočna Ilidža.
Natalija Trivić - Foto: SRNA
Natalija TrivićFoto: SRNA

- Cilj je da se djeci obezbijedi adekvatno okruženje za sticanje znanja koje ne treba da bude reproduktivno, nego da kasnije mogu ga primijene u praksi - rekla je novinarima Trivićeva koja se sastala sa rukovodstvima osnovnih škola "Јovan Dučić" Kasindo i "Aleksa Šantić" Vojkovići.

Ona je navela da je razgovarano o tome šta Ministarstvo prosvjete i kulture planira da zajedno sa školama radi u narednoj godini, istakavši da su svi saglasni da treba obezbijediti najbolje znanje i obrazovanje djeci u Republici Srpskoj.

Trivićeva je istakla da sve škole moraju imati elementarne uslove za rad kako bi djeca, osim nastavnih procesa i sticanja znanja, imala stimulativno okruženje za kvalitetan rad u školi.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Osnovne škole "Јovan Dučić" koja je jedna od nastarijih u Republici Srpskoj i BiH, Trivićeva je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske iz sredstava investicija ulagalo u adaptaciju i rekonstrukciju mokrih čvorova u školama.

- Posjetili smo ovu školu koja odlično funkcioniše kroz različite sekcije. U narednoj godini u planu je da se radi na određenim investicijama što se tiče objekta jer je riječ o jednoj od najstarijih škola - rekla je Trivićeva.

Direktor Osnovne škole "Јovan Dučić" Milica Vuković izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da ugosti ministra prosvjete i kulture Republike Srpske i da razgovara o problemima koje tište prosvjetu.

- Razgovarali smo i o problemima ove naše obrazovne ustanove koja dugo postoji na ovim prostorima. Uspijevamo obavljati nastavni proces u skladu sa svim nastavnim planovima i programima - rekla je Vukovićka.

Ona je istakla da učenici Osnovne škole "Јovan Dučić" ostvaruju zapažene rezultate na različitim takmičenjima, te da će dodatno opremanje ove ustanove pomoći još boljem radu.

Osnovna škola "Јovan Dučić" u naselju Kasindo u opštini Istočna Ilidža jedna je od najstarijih u Republici Srpskoj i BiH.

Pronađeno je pismo mještana iz 1897. godine tadašnjim vlastima, u kojem traže osnivanje škole.

Prva generacija učenika krenula je na nastavu 1901. godine.