latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:13 | Autor: SRNA

Đokić: Srpska kreira ambijent za investiranje

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas na Svjetskom kongresu preduzetnika u Skoplju da Srpska ulaže maksimalne napore na reformisanju zakonodavstva da bi ono bilo stimulativno za svakoga ko želi da investira u Republiku Srpsku.
Petar Đokić u Makedoniji - Foto: SRNA
Petar Đokić u MakedonijiFoto: SRNA

- U Republiku Srpsku je u posljednjih šest godina investirano više od dvije milijarde KM i to najvećim dijelom u oblasti energetike i infrastrukture - istakao je Đokić u obraćanju učesnicima Kongresa.

On je naglasio da Republika Srpska u energetici vidi jedan od najvažnijih stubova razvoja, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

- Poštujući osnovni cilj ovog skupa, a to je da doprinosimo povezivanju investicija i sveukupno ekonomija država u našem regionu, moram da istaknem da mi sa Srbijom imamo izvanrednu saradnju. Radimo na dodatnom razvoju saradnje sa Hrvatskom. Značaj konferencije je veći jer znamo da ovakvi skupovi podstiču dijalog i donose različita iskustva koja mogu dati snažan doprinos kvalitetnijem i bržem povezivanju država i naroda ovog regiona - istakao je Đokić.

On je dodao da Srpska teži da ostvari što bolje ekonomske rezultate, te da bilježi godišnji privredni rast od 3,2 odsto.

- Do sada su postignuti ozbiljni rezultati - rekao je Đokić.

Đokiću će večeras biti uručena prestižna internacionalna nagrada i priznanje koje se dodjeljuje zajednicama i institucijama sa izvršnim ovlaštenjima za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poslovne klime i preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi "Globallocal".

Na Kongresu učestvuje oko 500 preduzetnika, akademika, naučnika, te predstavnika vladinog i nevladinog sektora.

Cilj skupa je jačanje saradnje sa posebnim osvrtom na osnaživanje komercijalnih i ekonomskih veza, kao i promovisanje investicionih potencijala zemalja učesnica.

Kongres, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Sjeverne Makedonije, Skoplju počeo je juče, a završava se sutra.