latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:31 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Usvojena informacija o projektu izgradnje naučnotehnološkog grada

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o projektu izgradnje naučnotehnološkog grada u Srpskoj koji je zamišljen kao organizacija institucionalno povezana sa Univerzitetom u Banjaluci i fokusirana na podršku novom preduzetništvu, postojećim biznisima i industriji u oblasti tehnologija, sa fokusom na informacione tehnologije.
Vlada -  sjednica - Foto: RTRS
Vlada - sjednicaFoto: RTRS

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sačinilo je elaborat o izgradnji naučnotehnološkog grada u Republici Srpskoj koji treba da privuče kreativne i talentovane pojedince koji oblikuju društvo znanja kao ključni faktor razvoja Srpske i na taj način podstakne privredni razvoj zasnovan na znanju, saradnju naučnoistraživačke zajednice sa privredom, stvaranje povoljnih uslova za razvoj inovativnih kompanija u inspirativnoj i produktivnoj preduzetničkoj zajednici, te da privuče međunarodne kompanije.

Vlada je ovlastila ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzme sve mjere u procesu pregovora sa potencijalnim kreditorima i donatorima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu Prijedlog strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Srpskoj od 2020. do 2024. godine.

Vlada Republike Srpske, strateškim pristupom, u saradnji sa relevantnim subjektima na unutrašnjem i međunarodnom nivou, unapređuje vlastite kapacitete i potencijale za efikasnu borbu protiv sajber kriminaliteta. Osim postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira za suprotstavljanje sajber kriminalitetu, situacija u ovoj oblasti će se značajno unaprijediti donošenjem strateškog dokumenta, navodi se u saopštenju.

Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj sadrži ciljeve i zadatke koje moraju ostvariti sve relevantne institucije u Republici, pravac u kome će dalje raditi institucije, jasnu viziju koja se želi postići, a ujedno predstavlja i idejnu konstrukciju koja bi trebalo da omogući razvijanje detaljnih planova za svaku oblast sajber kriminaliteta.

- Cilj strategije je da se spriječi da Republika Srpska postane pogodno mjesto za izvršioce krivičnih djela iz oblasti sajber kriminaliteta, kao i postizanje proaktivne prevencije i efikasnog odgovora na izazov koji postavlja sajber kriminalitet - navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno‐privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj radi nastavka procesa otklanjanja administrativno‐tehničkih barijera i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za privlačenje investicija kojima bi se realizovali kapitalni projekti za zadovoljenje javnih potreba.