latinica  ћирилица
17/10/2019 |  16:11 | Autor: SRNA

Optužnica protiv bugarskog tinejdžera zbog huliganizma

Protiv bugarskog tinejdžera podignuta je optužnica zbog teškog huliganizma, a još četvorica navijača kažnjena su novčano i određena im je zabrana dolaska na stadion zbog rasističkih uvreda upućenih tamnoputim reprezentativcima Engleske tokom nedavne kvalifikacione fudbalske utakmice u Sofiji.

Majmunski uzvici i nacistički pozdravi tokom utakmice u Sofiji izazvali su niz protesta, nakon čega je i predsjednik Fudbalskog saveza Bugarske podnio ostavku.

Zahvaljujući bezbjednosnim kamera na nacionalnom stadionu policija je uspjela da identifikuje devet osumnjičenih na tribinama koji su predvodili navijače u uvredama upućenim igračima. Šestorica su uhapšena juče.

- Protiv osamnaestogodišnjaka podignuta je optužnica za teški huliganizam i produžen mu je pritvor za još 72 sata - rekla je portparol regionalnog tužilaštva Nevena Zartova.

Prema optužnici, uhapšeni su koristili uvredljive pokrete rukom i nacističke pozdrave, a dva puta su okretali leđa prema terenu i skidali pantalone.

Ukoliko bude proglašen krivim, optuženi uočava se sa zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Policijski zvaničnik Svetoslava Kostadinova navela je da su od preostale petorice, četvorici uručene novčane kazne od 511 evra i dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim događajima. Ona je dodala da je protiv petog, koji je maloljetan, u toku procedura.

Tokom prvog poluvremena utakmica je dva puta prekidana zbog uvreda.