latinica  ћирилица
17/10/2019 |  18:52 | Autor: SRNA

Vučić: Priština ne može da zapovijeda Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je problem Prištine to što misli da može da zapovijeda Srbiji i da prištinski zvaničnici, Aljbin Kurti i ostali, treba da se dovedu u red.
Aleksandar Vučić  (Foto:Tanjug / DIMITRIJE GOLL) -
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

- Ljudi, dovedite se u red, razmislite, povedite računa da mi nismo vaš ni brat, a kamoli mlađi brat, ne zavisimo mi od vas, nego vi od nas. Kad prestanete da lažete, izmišljate o trovanjima, maltretirate Srbe na severu, proterujete Srbe sa Kosova, onda dođite da razgovaramo - rekao je Vučić večeras za TV Pink.

Prema njegovim riječima, narodu treba reći da nije sve srpsko, niti sve albansko i da treba postići kompromis.

Komentarišući to što se britanski ambasador u Prištini fotografisao sa Aljbinom Kurtijem ispred zastave Albanije, Vučić je ocijenio da je riječ o dvostrukim aršinima i beskrupuloznom obmanjivanju javnosti da ne mogu odrediti kako će neko urediti kancelariju svoje partije.

- Zamislite da /srpski član Predsjedništva BiH Milorad/ Dodik okači, ne zastavu Srbije, nego Republike Donbas ili Irske republikanske armije, da li bi se britanski ambasador slikao? Teško. Ne bi ni ušao u tu kancelariju. Ali, to govori kakvi su dvostruki aršini i koliko beskrupulozno mogu da obmanjuju javnost - ponovio je Vučić.

Što se tiče navodnog trovanja sa kovertama sa glasovima pristiglim iz centralne Srbije, Vučić je rekao da će nastaviti da cijelom svijetu postavlja pitanje - ko je otrovan od koverti sa glasovima koje su stigle iz centralne Srbije na brojanje u Kosovsku Mitrovicu.

On je naveo da su u Prištini sve izmislili oko koverti zato što ne znaju šta će sa sobom i zato što žele da kupe vrijeme - jedni da se desi "viša sila" da ostanu na vlasti, a drugi žure da vladaju, ali su svi nervozni zbog rezultata Srpske liste.

- One cirkuske predstave sa maskama i zaštitnim odelima, to nije ni za cirkusku tačku. Neću odustati od zahteva da se sprovede detaljana istraga - poručio je Vučić.

On kaže da je Kurti umislio da je neko važan. - Pričaju o mladom naraštaju političara, a on mojih godina. Niko tako samopregorno ne radi na stvaranju `velike Albanije` kao Kurti i iznenađen sam oduševljenjem Kurtijem u pojedinim opozicionim krugovima u Srbiji - rekao je Vučić.

On je najavio za decembar sastanak sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, dodajući da će Francuska ostati pri stavu da nema proširenja EU, ali da on podržava da Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju pregovore, ali da se plaši da od toga neće biti ništa.

Vučić je naglasio da Srbija nikome ne dozvoljava da ugrozi njeno prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, Turskom i Јapanom.

Komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će braniti mađarsko-srpsku granicu ako Turska pusti migrante, Vučić je rekao da narod u Srbiji ne treba da brine i da će država sačuvati Srbiju.

- Donećemo odluke sa evropskim partnerima, ali prvo sa Višegradskom grupom. Mi ćemo i dalje imati human odnos prema migrantima, ali istovremeno čuvaćemo svoje nacionalne i državne interese. Ali bolje da se sklonimo ustranu od velikih igrača koji su mnogo nervozni - naveo je Vučić.