latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:46 ⇒ 18/10/2019 | 07:48 | Autor: sputniknews.com

Pens: Turska i SAD dogovorile prekid vatre u Siriji

Turska će prekinuti vojnu operaciju u Siriji da bi dozvolila kurdskim Odredima narodne samoodbrane da izađu u bezbjednu zonu u roku od 120 sati, rekao je potpredsjednik SAD Majk Pens nakon pregovora u Ankari.

- Sve vojne operacije pod motom 'Izvor mira' biće zaustavljene odmah nakon povlačenja Odreda narodne samoodbrane. Naša administracija je u kontaktu sa sirijskim vojnicima koji treba da podrže povlačenje kurdskih snaga u zonu bezbjednosti - rekao je Pens nakon pregovora s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Potpredsjednik SAD je dodao da "Amerikanci već rade s kurdskim odredima u zoni bezbjednosti na granici s Turskom, pomažući im u povlačenju".

Prema njegovim riječima, Turska pristala da ne vodi borbena dejstva u sirijskom gradu Kobaniju, nad kojim je ranije preuzela kontrolu sirijska armija.

- Demarkaciona linija, iza koje će se povući kurdske formacije, nalaziće se na oko 30 kilometara južno od granice Sirije i Turske  naveo je Pens, dodajući da SAD neće voditi vojna dejstva na sjevero-istoku Sirije i da će se ograničiti na diplomatiju.

Pens je istakao da su SAD dobile garancije od kurdskih formacija da će se organizovano udaljiti od granice s Turskom.

Američki potpredsednik je, takođe, rekao da su se predstavnici Turske i SAD dogovorili da usklade rad centara u kojima se nalaze zatvoreni teroristi Islamske države (DAEŠ).

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da iz Turske stižu "sjajne vijesti".