latinica  ћирилица
18/10/2019 |  07:39 ⇒ 08:21 | Autor: RTS

Dogovor SAD i Turske, Pens kaže da se Kurdi već povlače

Sjedinjene Američke Države i Turska su postigle dogovor o petodnevnom prekidu vatre na sjeveru Sirije, kojim će se omogućiti povlačenje kurdskih snaga. Kurdske snage se već povlače, rekao je Pens. Tramp kaže da će zahvaljujući tom dogovoru "milioni života biti spaseni".
Pens - Erdogan - Foto: TANЈUG
Pens - ErdoganFoto: TANЈUG

Potpredsjednik SAD Majk Pens sastao se danas sa turskim predsjednikom u Ankari.

Sirijske demokratske snage prihvatiće sporazum o primirju sa Turskom i učiniće sve što je neophodno da bi on bio primijenjen, rekao je je komandant tih snaga predvođenih Kurdima, Mazlum Kobani.

Kobani je rekao da je sporazum samo početak i da pomoću njega neće biti postignuti ciljevi Turske.

On je dodao da je sporazum oganičen na dio sirijske granice sa Turskom između gradova Ras el-Ain i Tal Abjad.

Na konferenciji za medije je rekao da su postigli dogovor prema kojem će Turska zaustaviti operaciju u Siriji, kako bi se omogućilo povlačenje sirijske kurdske milicije, zvane Јedinice za zaštitu naroda, u narednih 120 časova.

Prema tom dogovoru, uspostaviće se bezbjednosna zona široka 32 kilometra.

Pens je rekao da dogovor predstavlja veliki doprinos odnosima Vašingtona i Ankare i da sankcije neće biti uvedene ako se dogovor sprovede u delo.

- Radićemo zajedno kako bismo implementirali dogovor - rekao je Pens i istakao da se kurdske snage već povlače.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je komplikovanim diplomatskim rečnikom da je dogovoren prekid vatre i uspostavljanje bezbednosne zone na sjeveru Sirije. Rekao je da će zapleniti teško naoružanje i "uništiti kurdske baze" u toj oblasti. 

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da iz Turske stižu "sjajne vijesti". Zahvalio je Redžepu Tajipu Erdoganu i poručio da će milioni života biti spaseni.

- Ovaj dogovor prije tri dana nije mogao da bude postignut. Trebalo je natezanja da bi se to postiglo. Sjajno za sve! Na sve sam ponosan - naveo je Tramp u novoj objavi na Tviteru.

Tramp je u obraćanju medijima rekao i da je turski predsjednik težak čovjek, ali da je uradio pravu stvar.

Turske trupe i njihovi sirijski saveznici pokrenuli su ofanzivu na sjeveru Sirije prošle nedelje kako bi potisnuli sa granice pripadnike sirijske kurdske milicije. Operacija je rezultirala velikim brojem žrtava i novim talasom izbjeglica.